Σκληρό "πόκερ" στη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας. "Δεν βλέπω από πού μπορούν να προκύψουν οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις" φέρεται να είπε ο Πόουλ Τόμσεν και στο "στόχαστρο" μπαίνουν 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων Καθημερινή και Ελεύθερος Τύπος εξετάζεται η μεταφορά μεγάλων πληθυσμών εργαζομένων ή και η πλήρης κατάργηση φορέων στους οποίους υπηρετούν αυτοί, για να γεμίσει η "δεξαμενή" των χιλιάδων απολύσεων και διαθεσιμοτήτων.
Οι ίδιες πληροφορίες των εφημερίδων αναφέρουν ότι ένας τέτοιος φορέας είναι οι Δημοτικές Aστυνομίες σε όλη την Ελλάδα. Στο τραπέζι των σεναρίων που εξετάζονται, τίθεται η υποχρεωτική αποχώρηση ή διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοτικών αστυνόμων και η ενσωμάτωση ενός μέρους τους ή ακόμη και όλων στην Ελληνική Αστυνομία. Στο στόχαστρο, σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπουν 4.000 εργαζόμενοι, καθώς μόνο στην Αθήνα απασχολούνται περίπου 1.100 άτομα.
Οι Δημοτικές Αστυνομίες, από τη στιγμή που γίνει πράξη το συγκεκριμένο σενάριο, επιλέγονται καθώς οι αρμοδιότητές τους μπορούν να περάσουν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Οσοι απασχολούνται σήμερα στις δημοτικές αστυνομίες είναι εφικτό, μετά από τη σχετική αξιολόγηση των ικανοτήτων τους, να μεταφερθούν σε ορισμένους κλάδους της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές "το έργο που παράγεται δεν είναι αντίστοιχο του δημοσιονομικού κόστους τους", ενώ τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνόμων μπορεί να αναλάβει το προσωπικό της Αστυνομίας.
Καταλυτική όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων - σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο - αναμένεται η σημερινή νέα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την τρόικα.
Πάντως σύμφωνα με την "Καθημερινή" τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει αποδεχθεί κατ' αρχήν η τρόικα, ενώ θετικό είναι και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες.