Την πλήρη απεμπλοκή της Βουλής από τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από όσα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή για την ανάληψη αυστηρής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για το θέμα του πολιτικού χρήματος.
Το θέμα αυτό έχει τεθεί, επίσης, και ως ένα από τα βασικά σημεία στην αναθεώρηση του Συντάγματος και όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχελάκης, βασικοί άξονες θα είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η πλήρης διαφάνεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η αυστηροποίηση της δικαδικασίας χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και η ανάθεση του σχετικού ελέγχου, όχι σε επιτροπή της Βουλής αλλά σε ανεξάρτητη αρχή αυξημένου κύρους.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στον ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Η επιλογή είναι να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος, όχι σε μια επιτροπή της Βουλής, αλλά σε ειδικό Σώμα αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστικούς λειτουργούς των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Προωθείται, επίσης, η υπαγωγή των οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί στη βάση των συστάσεων της Επιτροπής GRECO για την τήρηση των οποίων υπήρχε χρονοδιάγραμμα, στο οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. Πρόκειται για 16 συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ήδη επισημάνει ότι υπάρχει καθυστέρηση προσαρμογής, λόγω της τρέχουσας οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας.