Η παράταση της κινητικότητας και ο τρόπος μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων, ήταν –σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου- τα δυο κύρια θέματα της σημερινής συζήτησης της αντιπροσωπείας της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του υπουργείου, ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει παράταση στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων, η τρόικα φέρεται να ζητά να μην υπάρξουν απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις -κάτι που είναι σύνηθες στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, για παράδειγμα-, αλλά σε κάθε περίπτωση θα βγαίνουν πρώτα σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για τη δυνατότητα ή μη μετακίνησής τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση δεν "μπήκε" τελικά το θέμα της ΕΡΤ, το οποίο η τρόικα θα συζητήσει με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τελικά στον συνολικό αριθμό των απολύσεων στο δημόσιο, από την ΕΡΤ θα συμπεριληφθούν μόνον όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν.
Η συνάντηση των δυο πλευρών θα επαναληφθεί αύριο το πρωί. Επίσης, εκκρεμεί η αυριανή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το υπουργείο δεν έχει λάβει στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα.
Δεν φεύγει η τρόικα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Δημόσιο
Σαφείς δεσμεύσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο ζητούν οι επικεφαλής της τρόικας, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "αποκλείεται να φύγει η τρόικα εάν δεν βρεθεί λύση για το Δημόσιο, έστω και με ορίζοντα χρόνου".
Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανέφερε ότι η τρόικα είναι αμετακίνητη στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Η μόνη υποχώρηση, την οποία φέρεται να είναι διατεθειμένη να δεχθεί, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο επόμενο διάστημα, και όχι άμεσα, ένα μέρος από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους. Όμως, στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν κοινοτικά στελέχη, η δόση θα καταβάλλεται τμηματικά και θα συνδεθεί και με τον χρόνο επίτευξης της συγκεκριμένης προαπαιτούμενης δράσης.
Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η τρόικα έχει δεχθεί το γεγονός της μείωσης του Δημοσίου λόγω των απολύσεων από την ΕΡΤ, ζητεί, όμως, τον ακριβή αριθμό αυτών που θα επαναπροσληφθούν στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.