Πού συμφώνησαν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και τρόικα

Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας είχαν υπουργοί και υφυπουργοί επί περισσότερες από οκτώ ώρες στο υπουργείο Οικονομικών, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, με παρόντες τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστίνα Σακελλαρίου.

Όπως έγινε γνωστό από στελέχη του υπουργείου, συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, αντί του υπουργού Γιάννη Βρούτση που βρίσκεται στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών στο υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύει την προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το ταχύτερο δυνατό.

Πάντως, η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με τους δανειστές να αποδέχονται όλες τις προτάσεις του υπουργού και να συμφωνούν να μη ληφθούν μέτρα που θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. Έτσι, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για ένα μηχανισμό περικοπής των δαπανών, οι οποίες υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να διευκρινισθεί εάν έχει καλυφθεί πλήρως, έστω και προς το παρόν, η δημοσιονομική "τρύπα" στο ταμείο. Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύει τόσο για τις κλινικές, όσο και για τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά με διαφορετικό για κάθε περίπτωση τρόπο. "Όποιος ξεπερνά το πλαφόν δε θα πληρώνεται και όποιος αρνηθεί περίθαλψη θα βγαίνει εκτός συστήματος του ΕΟΠΥΥ δια παντός", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές και πρόσθεσε ότι είναι θέμα διαχείρισης εάν θα συμπεριληφθεί ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο. Παράλληλα, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να θέσουν στις προαπαιτούμενες δράσεις το νέο Επενδυτικό Ταμείο.

"Δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στη ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου" ανέφερε, εξερχόμενος από την συνάντηση, παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσθέτοντας πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει από τώρα δέσμευση για το 2014.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, στην οποία ξεκαθάρισε πως σκοπός του είναι η κινητικότητα των εκπαιδευτικών να γίνει εθελοντικά, αλλά -όπως είπε- σε καμία περίπτωση δε θα διαφωνήσει εάν κάποια στιγμή γίνει και υποχρεωτικά.

Σε κάθε περίπτωση, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να τραβήξει μετά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, παρά τις περί του αντιθέτου ελπίδες από την πλευρά της κυβέρνησης. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε κάποια θέματα να "κλείσουν" την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα μέχρι το Σάββατο. "Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα", ανέφερε ο ίδιος παράγοντας.

Ωστόσο, η λύση που προκρίνεται για τη χορήγηση των 8,1 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης είναι αυτά να μη δοθούν όλα μαζί, αλλά σε μικρότερες δόσεις, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών εφημερίδων.

“Η Ελλάδα έχει δείξει πρόοδο χάρη στην ιδιαίτερα προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση Σαμαρά”, ανέφερε στη Suddeutsche Zeitung, προσθέτοντας: “Εκτιμώ ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχίσει να είναι δεδομένη”.

Ερωτηθείσα αν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων κινδυνεύουν να υποστούν νέες απώλειες μέσω ενός νέου “κουρέματος” ελληνικού χρέους, η Μέρκελ απάντησε: “Δεν το βλέπω αυτό”.