Νέα Δημοκρατία: Συνέδριο για το… μνημόνιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 9ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή στο γήπεδο Tae Kwon Do. Ανάμεσα στους ομιλητές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "πλησιάζει η ώρα που θα δώσουμε τέλος στα μνημόνια". Ανάμεσα στους ομιλητές και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για την έλευση του μνημονίου στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπου με τον οποίο συνέβη. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσήλθε στο συνέδριο το Σάββατο, αν και ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε εκπροσώπους του απόδημου Ελληνισμού, ωστόσο, θα κλείσει κανονικά το συνέδριο την Κυριακή.

Δ. Αβραμόπουλος: Πλησιάζει η ώρα που θα δώσουμε τέλος στα μνημόνια

«Η Ελλάδα, η νέα Ελλάδα, κοιτάει μπροστά με αισιοδοξία για το μέλλον» τόνισε στην ομιλία του, στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ανέφερε μάλιστα ότι σε αυτό το νέο κάλεσμα, που απηύθυνε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, «θα είμαστε όλοι ενωμένοι, στρατιώτες στην πρώτη γραμμή».

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι μέσα σε έναν χρόνο η κυβέρνηση κατάφερε να ανατάξει το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της χώρας και σήμερα «δίνουμε σκληρό αγώνα για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση» με σκληρή δουλειά, σχέδιο και αφοσίωση.

«Πλησιάζει η ώρα που θα δώσουμε τέλος στα μνημόνια» συνέχισε και επισήμανε ότι αυτή η εθνική προσπάθεια πρέπει να συνοδευτεί από μια βαθιά τομή, μια μεγάλη συνταγματική αλλαγή.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Ελλάδα πάσχει στο κράτος.

"Η Ελλάδα θα ξαναγίνει κράτος, γιατί εδώ και λίγα χρόνια κυριαρχεί η εντύπωση σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν έχει κράτος» πρόσθεσε.

Επίσης, έκανε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, σημειώνοντας ότι στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών έλειπε ανάμεσα στις μεγάλες προσωπικότητες μία μορφή.

"Πλέον υπάρχουν δύο ακόμα πορτρέτα. Του Ιωάννη Καποδίστρια και του Κωνσταντίνου Καραμανλή δίπλα στο Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο", συμπλήρωσε.

Επιπλέον είπε ότι η απόφαση για τον αγωγό ΤΑΡ είναι το πρώτο βήμα αποτελεσματικής πολιτικής και εξωστρέφειας και ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για μια Ελλάδα που θα παράγει βιώσιμο πλούτο.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τον πόνο των πολιτών.

"Ήταν αυτό που μας οδήγησε εδώ και είναι δική του ευθύνη να βγούμε από την κρίση" τόνισε, θέτοντας ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρξει συνεννόηση.

"Σε αυτή τη δύσκολη ώρα χρειάζονται όλοι οι Έλληνες", υπογράμμισε ο κύριος Αβραμόπουλος και τόνισε πως τα συμπεράσματα του 9ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ θα βοηθήσουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση.

Κακλαμάνης: Να γίνει εξεταστική για το μνημόνιο

Κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, ενώ τάχθηκε έμμεσα, αλλά σαφώς, υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε: «Η Ελλάδα βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε στόχο και πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Χρειάζεται, όμως, να ξεκαθαρίσουμε για ποια Ευρώπη μιλάμε. Για την Ευρώπη της Μέρκελ και της ανεργίας, ή την Ευρώπη των μεγάλων ηγετών της ανάπτυξης και της ευημερίας; Η πατρίδα μας βιώνει 1,5 εκατομμύρια ανέργους και η μεγάλη πλειοψηφία στενάζει Μπορούμε αυτό να το πούμε "δημοκρατία"; Τι χειρότερο θα συνέβαινε στη χώρα μας, αν ο λαός αποφάσιζε για την τύχη του; Θέλω να κοιτάζω τον πολίτη στα μάτια, γιατί άλλα του υποσχέθηκα προεκλογικά και άλλα έχω ψηφίσει μέχρι σήμερα. Γνωρίζω, όσο λίγοι, τον Αντώνη Σαμαρά και του λέω ότι εθνικό συμφέρον είναι ορισμένα απλά πράγματα:

Εθνικό συμφέρον είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Ντρέπομαι για τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που είπαν ότι θα διαθέσουν 6 δισ. ευρώ για 25 εκατομμύρια ανέργους.

Εθνικό συμφέρον είναι να εξοφλούνται οι υποχρέωσεις του κράτους και όχι τα ομόλογα της Μπούντεσμπανκ. Άκουσα ότι αν γίνονταν εκλογές, θα χάνονταν τα 3,3 δισ. της επόμενης δόσης. Τίποτε δεν θα χανόταν, γιατί τα 3,3 δισ. θα πάνε στα χρέη, γιατί έτσι αποφάσισε ο αλήστου μνήμης Λουκάς Παπαδήμος, άνθρωπος των τραπεζών.

Εθνικό συμφέρον είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Εθνικό συμφέρον είναι να μην κόβονται μόνο μισθοί και συντάξεις, αλλά να έρθει επιτέλους το δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα. Δεν εμπιστεύομαι την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εμπιστεύομαι όμως τον αναπληρωτή κ. Σταϊκούρα.

Εθνικό συμφέρον είναι η ασφάλεια των συνόρων. Όπου να΄ναι έρχεται το σχέδιο Ανάν ΙΙ και τον Ιούνιο ανοίγει το Σκοπιανό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από το συνέδριο ότι το όνομα "Μακεδονία" δεν διαπραγματεύεται και δεν παραχωρείται».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο -η δικογραφία έχει έρθει στη Βουλή και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε- πρέπει να καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση, που έκανε την Ελλάδα ανθρώπινη χωματερή".

Τέλος, στράφηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τον κατ΄ανάγκην κυβερνητικό εταίρο μας, δεν μπορούμε να δεχόμαστε κριτική από το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο και ο πρώην πρόεδρός του λοιδώρησε τη χώρα μας διεθνώς.

Βορίδης: Η κρίση στην Ελλάδα έχει το όνομα Παπανδρέου

"Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, από το βήμα του 9ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

Εξάλλου, τόνισε: "Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Έθνους". Επιπλέον, έκανε λόγο για μεγάλη σύγκρουση και μεγάλη αναμέτρηση με την αριστερά.

"Θα κρατήσουμε τα ιδεολογικά νάματα. Τον ευρωπαϊσμό του Κωνσταντίνου Καραμανλη, την αφοσίωση στις αξίες της ελευθερίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την επανίδρυση του Κώστα Καραμανλή, τη νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά", συνέχισε και επισήμανε πως για να πετύχει οριστικά η ανάκαμψη και η ανάπτυξη προϋπόθεση είναι μια μεγάλη ιδεολογική νίκη και μια μεγάλη ιδεολογική ήττα.

"Ήττα της αριστεράς και νίκη της παράταξής μας" σημείωσε.

Την άμεση αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ομιλία του Μάκη Βορίδη.

Σταϊκούρας: Δεν έχουν δημιουργηθεί βέβαια συνθήκες εφησυχασμού, αλλά δεν δικαιολογούνται μίζερες προσεγγίσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ ανέφερε ότι η χώρα διανύει περίοδο πρωτοφανούς ύφεσης με πρωτόγνωρη ανεργία, αλλά σήμερα μπορεί να ελπίζει για το μέλλον.

Τόνισε πως η κυβέρνηση έδωσε δείγματα ότι η χώρα περνάει με αποφασιστικότητα στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πως οι στόχοι επιτυγχάνονται.

"Δεν έχουν δημιουργηθεί βέβαια συνθήκες εφησυχασμού, αλλά δεν δικαιολογούνται μίζερες προσεγγίσεις" επισήμανε και έκανε λόγο για σταθεροποίηση φέτος, ανάκαμψη την επόμενη χρονιά και επαναφορά σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

"Χρόνος και χώρος για δημαγωγία, λαϊκισμό και καλλιέργεια ψευδαισθήσεων δεν υπάρχει", συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Με σύνθημα "Νέα Δημοκρατία Νέα Ελλάδα"

Το συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων, το απόγευμα της Παρασκευής.Βασικό σύνθημα του συνεδρίου είναι "Νέα Δημοκρατία Νέα Ελλάδα".

Η ΝΔ έχει αποστείλει προσκλήσεις σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από τη Χρυσή Αυγή, ενώ εξαίρεσε και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Από το ΠΑΣΟΚ θα απηύθυνε χαιρετισμό ο γραμματέας του, Νίκος Ανδρουλάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης ο γραμματέας του, Δημήτρης Βίτσας, από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας και από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης.

Η Παρασκευή έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, δίνοντας το στίγμα τον προθέσεών από εδώ και στο εξής με το καινούργιο δεδομένο της συγκατοίκησης με το ΠΑΣΟΚ.

Σαμαράς: Προτιμώ να διαψεύδεται ο κ. Τσίπρας και να χαίρεται η Ελλάδα

Στο κλίμα του περίφημου “success story” κινήθηκε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο 9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στις επιτυχίες της κυβέρνησης και να επιτίθεται κατά του Αλέξη Τσίπρα. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων ότι ψηφίστηκε ένας επενδυτικός νόμος-τομή σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα στην Ελλάδα, ότι άρχισαν οι αποκρατικοποιήσεις μέσα σε ένα άσχημο κλίμα, που όμως συνεχώς βελτιώνεται, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ, παρά τους περί του αντιθέτου φόβους.

“Τι να κάνουμε; Προτιμώ να διαψεύδεται ο κ. Τσίπρας και να χαίρεται η Ελλάδα, παρά να χαίρεται ο κ. Τσίπρας και να χάνει η Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, αναφερόμενος στη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε πως όλα όσα έχουν γίνει δεν είναι έργο μίας παράταξης, αλλά έργο όλων των Ελλήνων, στο οποίο βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ με αυτά τα κόμματα είχε, έχει και θα έχει διαφωνίες, όμως το έργο του τελευταίου χρόνου “το πετύχαμε όλοι μαζί”.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της ΕΡΤ, την οποία χαρακτήρισε "εστία σκανδάλων και διαφθοράς" και "σύμβολο αμαρτίας και σπατάλης", ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος να την κλείσει, σχολιάζοντας ότι "ακουμπάμε τα προπύργια των βολεμένων", ενώ δεσμεύτηκε ότι το "μαύρο" θα φύγει από τις οθόνες και η νέα ΕΡΤ θα μείνει μακριά από κομματικές επιρροές.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα φανούν και οι νέοι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα μετά από ένα χρόνο πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσήλθε στο συνέδριο το Σάββατο, αν και ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε εκπροσώπους του απόδημου Ελληνισμού, ωστόσο, θα κλείσει κανονικά το συνέδριο την Κυριακή.

Ζ. Μακρή: Πρόκληση η υπέρβαση του μνημονίου

"Η πρόκληση για εμάς είναι η υπέρβαση του μνημονίου και προϋπόθεση είναι η μεταρρυθμιστική δυναμική και η δημοσιονομική εξυγίανση", είπε στην ομιλία της στο συνέδριο της ΝΔ η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή.

"Η ΝΔ προέβλεψε από την αρχή την αποτυχία του μνημονίου και ήταν δικαίωση, που δεν θέλαμε. Θα προτιμούσαμε, για εθνικούς λόγους, να έχουμε κάνει λάθος", ανέφερε και τόνισε ότι σήμερα η σύγκρουση είναι ανάμεσα στον πολιτικό ορθολογισμό και τον λαϊκισμό.

"Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε με πάθος και αυτοπεποίθηση. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, Δεν κάνουμε πίσω. Θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Μόνο δυνατότερη μπορεί να βγει η ΝΔ από αυτή τη δοκιμασία", συμπλήρωσε.