Εσωκομματική γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η συνεργασία και συμπόρευση των δύο κομμάτων.
Τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου της ΝΔ άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα προβλήματα. Σύμφωνα με την "Καθημερινή" μείζων αμφισβήτηση δεν αναμένεται να υπάρξει, αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει τα μηνύματα να σταλούν μέσω της κάλπης για την ανάδειξη των οργάνων του κόμματος και του νέου γραμματέα, παρότι η υποψηφιότητα Παπαμιμίκου παρουσιάζει πολυσυλλεκτικότητα. Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να αμβλύνει τις αντιδράσεις ενεργοποιώντας το σύνολο των "παραδοσιακών δυνάμεων" της Ν.Δ. (Ολγα Κεφαλογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) και διατηρώντας ισχυρή παρουσία "καραμανλικών". Η απομάκρυνση του "καραμανλικού" Ευρ. Στυλιανίδη από την κυβέρνηση επιδιώκεται να εξισορροπηθεί από τον αποκλεισμό ενός άλλου προβεβλημένου, του κ. Μ. Βορίδη, αλλά και από το γεγονός ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να διαχειρισθεί την καυτή πατάτα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και των απολύσεων.
Ελεγχόμενη ενδοκομματική γκρίνια συνόδευσε την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, επισκιάζοντας τις ευοίωνες προβλέψεις του κ. Ευ. Βενιζέλου για την επιτυχία της νέας κυβέρνησης και ως εκ τούτου του ΠΑΣΟΚ. "Αποφασίσαμε και προχωρούμε τα δύο κόμματα με σταθερότητα και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου που βγάζει την πατρίδα μας οριστικά από την κρίση", υποστήριξε ο κ. Ευ. Βενιζέλος και χαρακτήρισε "επιτακτική εθνική υποχρέωση" το "να προχωρήσουμε με σταθερότητα τα επόμενα τρία χρόνια". Διαβεβαιώνοντας δε ότι "αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων επεξεργάζονται ήδη την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ανά τομέα", δήλωσε αισιόδοξος διότι και "η προσωπική μου συμμετοχή ως αντιπροέδρου επιτρέπει πλέον θεσμικά τον πλήρη συντονισμό του κυβερνητικού έργου σε καθημερινή βάση".
Την αισιοδοξία του αυτή, ωστόσο, ουδόλως συμμερίζονταν στελέχη της Ιπποκράτους, τα οποία χαρακτήριζαν ήδη υπονομευμένη την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα.
Γκρίνια όμως υπήρξε και μεταξύ των στελεχών που στήριζαν μέχρι πρότινος τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος υπονόησε σαφώς ότι η άρνησή του να αποδεχθεί τη θέση αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών οφειλόταν στη διαβεβαίωση που είχε ότι εκείνος θα ηγείτο του υπουργείου, ενώ και άλλα στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι η προσωπική διαπραγμάτευση που έκανε ο κ. Βενιζέλος για να διασφαλίσει ότι θα είναι ο μόνος αντιπρόεδρος (και όχι από κοινού με τον κ. Αβραμόπουλο) αποστέρησε από το ΠΑΣΟΚ άλλες αξιώσεις που είχε. Οπως, π.χ., να αναλάβει τον έλεγχο έστω ενός εκ των υπουργείων Εργασίας, Υγείας ή Διοικ. Μεταρρύθμισης, για τα οποία ακουγόταν το όνομα του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. "Τελικά ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και το ΠΑΣΟΚ πήραν μισό υπουργείο!", ελέχθη από κάποιους στην Ιπποκράτους για την ανάληψη του Υποδομών και ούτε καν ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της Ανάπτυξης.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ο κ. Θάνος Μωραΐτης απέρριψε πρόταση να αναλάβει υφ. Εργασίας, ενώ ακόμη και οι κυρίες Φώφη Γεννηματά και Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατά πληροφορίες, αποδέχθηκαν πιεζόμενες να αναλάβουν ασήμαντους ρόλους στα υπουργεία Αμυνας και Διοικ. Μεταρρύθμισης. Ο δε κ. Φίλ. Σαχινίδης είχε ήδη διαμηνύσει στον κ. Βενιζέλο ότι δεν επιθυμεί οποιαδήποτε υπουργική θέση, ενώ χθες υπονοούσε ότι είναι ικανοποιημένος ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επί των Οικονομικών, διαψεύδοντας ότι θα επιθυμούσε άλλο πόστο, όπως π.χ. του γραμματέα της Κ.Ο. για το οποίο ακουγόταν ο κ. Τάκης Ρήγας. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το ΠΑΣΟΚ αναζητεί και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (λόγω της υπουργοποίησης των Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Εύης Χριστοφιλοπούλου), ενώ τη θέση της κ. Γεννηματά ως εκπροσώπου Τύπου θα αναλάβει ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.