Παράταση για τις 12.500 μετακινήσεις ζητά η κυβέρνηση

Προτάσεις που να ικανοποιούν την τρόικα για την κινητικότητα, τις απολύσεις και το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς από το νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που χθες συμμετείχαν στη πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να "κλείσει" την "μαύρη τρύπα" του ΕΟΠΥΥ στο 1 δισ. ευρώ, ενώ πριν ο κ. Γεωργιάδης φτάσει στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας, εγκαταστάθηκε ειδικό κλιμάκιο της Τρόικα που ψάχνει τα στοιχεία.

Προσερχόμενος στο γραφείο του το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί αιτήματος για παράταση, δηλώνοντας ότι στόχος είναι 'να εξασφαλιστεί χρονική άνεση για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια".

Η υπαγωγή σε κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων είναι το άμεσο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, καθώς η τρόικα επιμένει ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στα τέλη Ιουλίου. Η κυβέρνηση, ωστόσο, φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει παράταση και να παρουσιάσει την πρότασή της, αντί στις αρχές Ιουλίου, τον Σεπτέμβριο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την "Καθημερινή" η επιχειρηματολογία της θα βασιστεί στο ότι ο στόχος για τις πρώτες απολύσεις έχει υπερκαλυφθεί και στο ότι ο κ. Μητσοτάκης μόλις ανέλαβε.

Η δέσμευση για κινητικότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Εφόσον δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις των πιστωτών, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει δώσει λεπτομερές πλάνο για τον τρόπο αλλά και τις δομές του Δημοσίου, από τις οποίες θα προκύψουν οι 12.500 υπάλληλοι έως τις 8 Ιουλίου.

Ως αντίβαρο στο νέο αίτημα για παράταση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προτάξει την υλοποίηση -διά του κλεισίματος της ΕΡΤ- της δέσμευσης για 2.000 απολύσεις υπαλλήλων έως το τέλος του Ιουνίου, καθώς και ότι μόλις ανέλαβε καθήκοντα υπουργού.