Απολύσεις στο Δημόσιο και ΕΟΠΥΥ “πονοκεφαλιάζουν” την κυβέρνηση

Τα μεγάλα “αγκάθια”, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση, μια και η τρόικα δε δείχνει διατεθειμένη να παράσχει καμία περίοδο χάριτος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30, μετά από περίπου δύο ώρες.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν, εκτός του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιλογή των προσώπων αυτών κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς στο μεν υπουργείο Υγείας υπάγεται ο ΕΟΠΥΥ, τα χρέη του οποίου αποτελούν μεγάλο “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση και εγκυμονούν τον κίνδυνο νέων μέτρων, το δε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι υπεύθυνο για τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο, που αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Τα δύο αυτά θέματα, άλλωστε, συζητήθηκαν - σύμφωνα με πληροφορίες - στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, καθώς η τρόικα έρχεται και πάλι στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας και θα πρέπει τα θέματα αυτά να κλείσουν το συντομότερο δυνατό, αφού συνδέονται άρρηκτα με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του πακέτου στήριξης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στο τραπέζι έπεσαν όλα τα "καυτά" ζητήματα, με στόχο "να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος".

Ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει παράταση από την τρόικα όσον αφορά το θέμα της κινητικότητας, τόνισε πως "θα το δούμε". Ωστόσο, πηγές του οικονομικού επιτελείου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμαιναν ότι για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει μια παράταση για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να βαθμολογηθεί σε όλα τα άλλα ζητήματα με άριστα.

Ενδεικτικό πάντως των πυρετωδών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει της έλευσης της τρόικας είναι το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός δε θα συνοδεύεται από τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά από τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, καθώς ο κ. Στουρνάρας θα χρειαστεί να παραμείνει στην Αθήνα, όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον οποίο επίσης υπήρχε η σκέψη να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.