Έντονο παρασκήνιο συνοδεύει την ανακοίνωση των προσώπων που στελεχώνουν τη νέα δικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος πλέον είναι το νούμερο 2 στο κυβερνητικό σχήμα.
Το κυβερνητικό σχήμα αποτυπώνει, τη βούληση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να μοιράσουν τους ρόλους αλλά και τις ευθύνες σε μία κατ' εξοχήν κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με την τρόικα να περιμένει -εδώ και τώρα- αποτελέσματα σε σειρά τομέων, όπως είναι το Δημόσιο, τα έσοδα, η φοροδιαφυγή και οι αποκρατικοποιήσεις.
Ο ανασχηματισμός, που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, έκρυβε αρκετές εκπλήξεις, και απόπειρα ορισμένων συμβιβασμών, ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά που έχει μπροστά του το συνέδριο.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς με τις επιλογές του κατέδειξε ότι εμπιστεύεται απολύτως τη βασική ομάδα των υπουργών που είχε και στο προηγούμενο σχήμα ενώ παράλληλα τόλμησε να δοκιμάσει σε κρίσιμα πόστα νέα πρόσωπα δηλαδή τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Αδ. Γεωργιάδη, οι οποίοι αναλαμβάνουν δύο ηλεκτρικές καρέκλες. Ωστόσο, στο πεδίο των υπουργών και υφυπουργών επιχείρησε να καλύψει και τις εσωκομματικές του ανάγκες, τοποθετώντας εκπροσώπους από όλες τις τάσεις της ΝΔ, τον Μ. Βαρβιτσιώτη, τον Γ. Ανδριανό του Καραμανλικού μπλοκ και τον Γ. Μιχελάκη. Βέβαια εσωκομματικές ισορροπίες επιχείρησε να κρατήσει και με την τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη στη θέση της υφυπουργού Υγείας, όμως αυτή αν και ανακοινώθηκε το όνομα της, δύο ώρες μετά ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται.
Όπως αναφέρει το "Έθνος" ο κ. Ευ. Βενιζέλος ακολούθησε μία πιο ήπια τακτική και απέφυγε τις μεγάλες εκπλήξεις, πλην ίσως της μη υπουργοποίησης του κ. Π. Κουκουλόπουλου. Τοποθέτησε σε θέσεις υπουργών δύο προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τους κ. Χρυσοχοΐδη και Μανιάτη, ενέταξε στην κυβέρνηση τη μετριοπαθή κ. Φ. Γεννηματά, πρότεινε (και ο κ. Σαμαράς απεδέχθη) τον κ. Π. Καψή, ένα πρόσωπο ήπιων τόνων αλλά και γνώστη των θεμάτων, για την ΕΡΤ και διατήρησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Θ. Τσαυτάρη, πρόσωπο για το οποίο θετική γνώμη έχει και ο κυβερνητικός του εταίρος.
Πριν το κυβερνητικό σχήμα λάβει την τελική του μορφή, υπήρξαν έντονο παρασκήνιο και αρκετές "καραμπόλες". Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε κυρίως την τοποθέτηση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας και το αίτημα που ο ίδιος υπέβαλε προκειμένου να δημιουργηθεί και δεύτερη θέση αντιπροέδρου.
Από νωρίς χθες το πρωί, όταν ο κ. Αβραμόπουλος πληροφορήθηκε από τον κ. Σαμαρά την πρόθεση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να οριστεί ο κ. Βενιζέλος αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών και ότι ο ίδιος μετακινείται στο υπουργείο Αμυνας ζήτησε να αναλάβει επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς μετέφερε το θέμα στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος -επικαλούμενος και τη διεθνή πρακτική στις κυβερνήσεις συνεργασίας- αρνήθηκε. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε ξανά τηλεφωνικά με τον κ. Αβραμόπουλο και προσπάθησε να τον μεταπείσει, κάτι που έγινε αργά χθες το απόγευμα. Παράλληλα με αυτό το θέμα ο κ. Σαμαράς διαχειριζόταν τη μετακίνηση του κ. Παναγιωτόπουλου.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αρχικά του προτάθηκε το υπουργείο Υγείας, το οποίο και απέρριψε ο μέχρι εκείνη την ώρα υπουργός Αμυνας. Ως δεύτερη πρόταση προέκυψε το υπουργείο Εσωτερικών και μετά τη δεύτερη άρνηση, οι κ. Σαμαράς και Παναγιωτόπουλος κατέληξαν στο υπουργείο Πολιτισμού.
Εμπλοκή παρ' ολίγον να υπάρξει και με το υπουργείο Εργασίας, με δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμούσε να συνεχίσει ο κ. Βρούτσης, κάτι που είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια και των δύο μυστικών συναντήσεων που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο σπίτι του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά. Ωστόσο, ύστερα από παρέμβαση του κ. Στουρνάρα, αποφασίστηκε τελικά να μην υπάρξει αλλαγή.
Αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή του κ. Γ. Ανδριανού στην κυβέρνηση και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή (όπως και την τοποθέτηση του κ. Μπέζα) ως "άνοιγμα" του πρωθυπουργού στο "καραμανλικό μπλοκ".
Από το νέο κυβερνητικό σχήμα, πάντως, πολλές ήταν και οι απουσίες "γαλάζιων στελεχών", με πρώτη εκείνη του κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος για δεύτερη φορά μένει εκτός κυβέρνησης.
Επίσης, χωρίς χαρτοφυλάκιο έμειναν προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, όπως είναι οι κ. Ευρ. Στυλιανίδης και Ανδρ. Λυκουρέντζος.