Στην τελική ευθεία για τη νέα κυβέρνηση

Οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που λίγο έλειψαν να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη από την κυβέρνηση οδηγούν σε άμεσο και ριζικό ανασχηματισμό.

Ο ζυμώσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου έχουν κορυφωθεί, ενώ σε διαρκή επικοινωνία είναι τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι διεργασίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα καθώς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης είναι κενά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. ίναι χαρακτηριστικό ότι δύο κρίσιμα υπουργεία: το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δικαιοσύνης μένουν χωρίς υπουργό, ενώ πρέπει να «τρέξουν» άμεσα τα θέματα που αφορούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις τη χώρας, κυρίως στον τομέα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οριστικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ανακοινωθούν έως την Τετάρτη το αργότερο καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η νέα προγραμματική συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του και το συνέδριο του κόμματος.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναλογία της εκπροσώπησης των δύο κομμάτων αναμένεται να κινηθεί στο επίπεδο του δύο προς ένα, δηλαδή δύο πρόσωπα της ΝΔ για κάθε ένα του ΠΑΣΟΚ.

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται αμετακίνητος στο οικονομικό επιτελείο, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τον Ν. Δένδια.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενώ οι στενοί του συνεργάτες φαίνεται να παίρνουν υπουργεία.

Βέβαια οι πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς στους ανασχηματισμούς διαμορφώνουν τα τελικά πρόσωπα οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.