Δέκα ημέρες κράτησε η κρίση της ΕΡΤ που κατέληξε σε έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αλλά έφερε πιο κοντά τους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο. Δράση δεν είχαμε όμως μόνο στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο.
Όπως αποκαλύπτουν τα "Νέα" μεταξύ των προσώπων που έδρασαν πίσω από τα φώτα ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος προαλειφόταν για "νέος Παπαδήμος" σε σενάριο επανάληψης των γεγονότων του 2011.
Ήταν μάλιστα αυτός που βοήθησε διακριτικά το Μαξίμου να καταλάβει εγκαίρως ποιο θα ήταν το σκεπτικό του διαδόχου του, Κωνσταντίνου Μενουδάκου επί της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάθισε στο τραπέζι των συσκέψεων που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι μόνο γιατί συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, όπως η ψήφος εμπιστοσύνης ή η πρόταση μομφής, αλλά γιατί από τις εκλογές του 2012, όταν πήγε στη Συγγρού και μετά, ο Μεϊμαράκης είναι πρόσωπο το οποίο καλεί και ακούει σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα ο Αντώνης Σαμαράς.
Αλλά και ο Νίκος Αλιβιζάτος φέρεται να είναι από τα πρόσωπα που έπαιξαν κάποιο ρόλο στο παρασκήνιο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά στις 13 Ιουνίου και συζήτησαν για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ αφού ο Νίκος Αλιβιζάτος είχε δουλέψει το θέμα αυτό αρχικά στο πλαίσιο επιτροπής που είχε συστήσει ο Ηλίας Μόσιαλος ως αρμόδιος υπουργός και τελικά, επί διακυβέρνησης Παπαδήμου με υπουργό Επικρατείας τον Παντελή Καψή. Η πρόταση Αλιβιζάτου για την ΕΡΤ υιοθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση αλλά κατατέθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας γιατί η ΝΔ δεν ήθελε να προχωρήσει.
Μοναχικός υπέρμαχος της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνιο του 2012, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει προσωπική επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά από το φθινόπωρο του 2009, όταν ως υπουργός Δημόσιας Τάξης τον είχε ενημερώσει για τρομοκρατικό σχέδιο εναντίον του. Ήταν εξαρχής υπέρ της υπέρβασης της κρίσης της ΕΡΤ με αναδιάρθρωση και της κυβέρνησης.