Σε πληρωμές, στις οποίες προέβαινε "ασθμαίνον" το Δημόσιο, για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων "χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα", αναφέρθηκε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου διεξάγεται η δίκη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα.
Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης στο δικαστήριο εγγράφων σχετικών με την υπόθεση των υποβρυχίων, ο εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη "θλίψη" του για τον τρόπο που -όπως ανέφερε- δρα διαχρονικά η Πολιτεία. "Μου προκαλεί θλίψη, ως εισαγγελέα και κυρίως ως Έλληνα πολίτη, ότι υπάρχει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για παροχές, υποδομές κ.λπ. και δεν υλοποιήθηκε καμία. Παρόλα αυτά, το ελληνικό Δημόσιο ασθμαίνων έσπευδε να πληρώνει τον όποιο προμηθευτή. Δεν ξέρω αν αφορά αυτό τους κατηγορούμενους, αλλά θέλω να δείξω πώς δρα διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία. Είτε 300 ζήταγαν είτε 500 ζήταγαν, τα έπαιρναν από την ασθμαίνουσα Πολιτεία" σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η αναφορά αυτή του εισαγγελικού λειτουργού προκάλεσε συζήτηση στο δικαστήριο, καθώς δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος αντέδρασε αμέσως: "Δεν είναι έτσι, διότι το κράτος κάνει μια σειρά ελέγχων εκτέλεσης της σύμβασης πριν δώσει τα χρήματα. Δεν μπορεί να μιλάει έτσι ο κ. εισαγγελέας".
Ωστόσο, ο πρώην υπουργός εξαπέλυσε βολές σε βάρος των διαδόχων του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι από το 2003 και μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα και "… αν υπάρχουν υπουργοί που δεν ελέγχουν τα πράγματα και δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις συμβάσεις, εγώ τι να κάνω;".
Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος "το 2009, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, άλλαξε τη σύμβαση για τα υποβρύχια και έκανε ένα τεράστιο λάθος: κατήργησε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και πλέον αγοράζουμε οπλικά συστήματα στην ονομαστική τους τιμή".
Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κ. Τσοχατζόπουλος αντέδρασε στην άποψη που διετύπωσε ο συνήγορος του Δημοσίου, ο οποίος χαρακτήρισε σωστό το σχόλιο του εισαγγελέα, "… διότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από την προβληματική διατύπωση των κυρίων συμβάσεων".
- Τσοχατζόπουλος: Είναι ψευδές αυτό που λέτε. Δεν έχει ιδέα τι λέει. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έδωσε την έγκριση του. Δεν γνωρίζει τι λέει.
- Πρόεδρος: Ηρεμήστε. Εκπροσωπεί το Δημόσιο.
- Τσοχατζοπουλος: Ναι, ναι, αλλά να στέκονται σε μια βάση αυτά που λέει.
Το λόγο επί του θέματος ζήτησε και ο κατηγορούμενος, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος χαρακτήρισε την τοποθέτηση του εισαγγελέα "ατυχή", γιατί η κύρια σύμβαση "πληρώνεται ανά στάδιο υλοποίησης και δεν εξαρτάται από τα αντισταθμιστικά". Ο κατηγορούμενος, αφού επισήμανε ότι μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο ακολούθησαν 11 τροποποιήσεις της κύριας σύμβασης και 5 για τα αντισταθμιστικά, είπε πως το πρόβλημα δεν ήταν οι ίδιες οι συμβάσεις, αλλά η υλοποίηση τους, και χαρακτήρισε "τεράστιο λάθος την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τα οποία καταργήσαμε λόγω ανικανότητας να τα υλοποιήσουμε".
Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννης Παγορόπουλος, αφού δήλωσε ότι συμφωνεί με τον εισαγγελέα και την παρατήρηση του, τόνισε ότι "τα αντισταθμιστικά, όπως αναγνωρίζει και το δικαστήριο, δεν αφορούν την περίοδο Τσοχατζόπουλου, αλλά των επόμενων υπουργών". Ο δικηγόρος είπε, επίσης, ότι η Βουλή δεν έκανε τίποτα για το θέμα, ενώ "οι μετέπειτα υπουργοί σφυρίζουν αδιάφορα, παρά το γεγονός ότι βαρύνονται με την ευθύνη εκτέλεσης των αντισταθμιστικών". "Και με χαρτί της Βουλής σφυρίζουν αδιάφορα, δεν βαριέσαι σου λέει ... Αυτή είναι η αλήθεια για το ελληνικό κράτος και την εύστοχη παρατήρηση του Εισαγγελέα" σχολίασε ο κ. Παγορόπουλος.