Τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ λίγες ώρες πριν την τελική σύσκεψη των τριών

Στη Βιέννη μεταβαίνει την Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κομμάτων - μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου μεταξύ άλλων, αναμένεται να έχει συνάντηση με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στις 19.15 προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για τις 20.30, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Πληροφορίες λένε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Α. Μέρκελ ήταν η πρώτη που τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά με το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης. Φέρεται μάλιστα να εξέφρασε στήριξη στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και να ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές, την ώρα που του πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Μάλιστα ανάλογη κίνηση έκανε και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος την ώρα που οι εκλογές ήταν πιο κοντά από ποτέ τηλεφώνησε στον Γ. Στουρνάρα και έκλεισε ραντεβού για να επισκεφθεί την Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα.

​Στη διευρυμένη, όπως χαρακτηρίζεται, Σύνοδο της Βιέννης αναμένονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αρχηγοί της αντιπολίτευσης από χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τη συμμετοχή τους έχουν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη σύνοδο του ΕΛΚ, την οποία έχει συγκαλέσει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, θα γίνει η προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27 και 28 Ιουνίου).