Ασφυκτική πίεση ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ στον Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει την ΕΡΤ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να απειλούν τον Αντώνη Σαμαρά ζητώντας του να ανοίξει άμεσα την ΕΡΤ, ενώ ταυτόχρονα οι βουλευτές του κόμματος του Φώτη Κουβέλη ξεκαθάρισαν ότι θα ψήφιζαν την τροπολογία του ΚΚΕ που ακυρώνει όχι μόνο το λουκέτο στην κρατική τηλεόραση, αλλά και συνολικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να κλείνουν οργανισμούς του Δημοσίου. Ωστόσο, η τροπολογία αυτή τελικά απορρίφθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, καθώς είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο για το "Ερρίκος Ντυνάν".

Οι συχνότητες της ΕΡΤ συνεχίζουν να δείχνουν μαύρο, το "χάσμα" μεταξύ των τριών εταίρων μεγαλώνει και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ ζητούν επίμονα από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ανοίξουν άμεσα την κρατική τηλεόραση με ολόκληρο το πρόγραμμα της ερμηνεύοντας κατ αυτό τον τρόπο την απόφαση του ΣτΕ.
Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν διαφορετικά την απόφαση και φαίνεται αν αναζητούν τρόπους να υπάρξει σήμα κρατικής τηλεόρασης, όχι όμως της ΕΡΤ.

Από την άλλη, ορισμένες πληροφορίες λένε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν ως προαπαιτούμενο τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης για να γίνει η συνάντηση της Τετάρτης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν συζητούν καν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά κάνουν σχέδια για να εκπέμψει κρατική τηλεόραση που δεν θα εκπέμπει από την ΕΡΤ, αλλά από άλλες εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί με 200 εργαζόμενους.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι αν και χθες οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν θέλουν κάλπες, η ΕΡΤ παραμένει αγκάθι που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή σε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ αναφέρει:

"Η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άμεσα εκτελεστή. Έπρεπε ήδη από χθες να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, να μεταδίδονται οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και να ενεργοποιηθούν οι διαδικτυακοί ιστότοποι της ΕΡΤ ΑΕ.

Έπρεπε ήδη από χθες να καταστούν ενεργές όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ. Η μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής αποτελεί παράνομη ενέργεια.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από κει και πέρα, με την ΕΡΤ σε λειτουργία, να προωθηθούν και να γίνουν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός της ΕΡΤ".

ΠΑΣΟΚ: Να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να αποκατασταθεί η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ζητάει το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση αναφέρεται: "Ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου επιβάλλει την άμεση συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.
Όποιοι βρήκαν τον τρόπο να διακόψουν σε λίγες ώρες τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οφείλουν να κάνουν όλα όσα πρέπει για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία αυτή".