Χαμένοι στη... μετάφραση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους στη νέα σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη. Αντώνης Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης διαβάζουν διαφορετικά όσα αποφάσισε το ΣτΕ για την επαναλειτουργία ή όχι της ΕΡΤ.
Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ περίμεναν μία δικαστική "λύση" που θα οδηγούσε στην προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ , ωστόσο έχουν στα χέρια τους μια απόφαση που δίνει περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό.
Η απόφαση του ΣτΕ μεταφράζεται διαφορετικά από τα τρία κόμματα και στο τραπέζι παραμένει η συμβιβαστική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να συνεχισθούν "οι εκπομπές" της δημόσιας τηλεόρασης με ευθύνη ενός νέου, προσωρινού, δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και όχι της ΕΡΤ η οποία έχει καταργηθεί και μαζί μ΄ αυτήν, και οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σ΄αυτήν.
Μάλιστα μόλις έφτασε στο Μαξίμου η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ, οι τρεις αρχηγοί ζήτησαν την άποψη του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Τάσου Μπάνου και τελικά και οι δύο ερμήνευσαν την απόφαση με τον ίδιον τρόπο.
Και οι δύο είπαν ότι με την απόφαση του ΣΤΕ η ΕΡΤ έκλεισε κάτι που αποτελεί και τη γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης εκτιμούν ότι το ΣτΕ που ζήτησε να φύγει το μαύρο από τις οθόνες, ζητάει να λειτουργήσει και πάλι η ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός πάντως δεσμεύτηκε ενώπιον των δύο κυβερνητικών του εταίρων ότι ο φορέας - γέφυρα μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ μπορεί να εκπέμψει ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Πληροφορίες μάλιστα λένε πως είπε ότι το όνομά του θα μπορούσε να είναι ΔΕΤ (Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση).
Πάντως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν κάτι που φάνηκε στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και στις τοποθετήσεις στελεχών των κομμάτων σήμερα Τρίτη.
Διευκρινήσεις από το ΣτΕ
Διευκρινήσεις σχετικά με την απόφαση για την ΕΡΤ έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ θα λειτουργήσει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.
Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.
Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση".
Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.
Το περιεχόμενο της απόφασης:
Με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, αναστέλλεται εν μέρει η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ έως τη δημιουργία νέου φορέα.
Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:
α. ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και
β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.
Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.