Σε καταρχήν συμφωνία ότι δεν επιθυμούν εκλογές κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αν και διαβάζουν διαφορετικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το "μαύρο" στην ΕΡΤ.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει σύντομα αλλά όχι άμεσα να συστήσει τον νέο μεταβατικό φορέα που θα λειτουργήσει τις συχνότητες της ΕΡΤ σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ. Κι αυτό όπως επισημαίνουν πηγές παρά τω πρωθυπουργώ γιατί στην σύσταση του μεταβατικού φορέα (απαιτείται νέος νόμος) είναι αναγκαία η παρουσία και η γνώμη των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων. Ουσιαστικά αυτή είναι η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου στις τοποθετήσεις των κ. Κουβέλη και Βενιζέλου που ζήτησαν άμεση, μέσα στις επόμενες ώρες, επαναλειτουργία των συχνοτήτων της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην αρχή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπήρχε μεταξύ τους μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβελης επέμεναν να ανοίξει η παλιά ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός τους είπε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μια κορυφαία μεταρρυθμιστική πράξη. Τους επισήμανε επίσης ότι έχει ήδη υποχωρήσει μια φορά με την πρόταση των εννέα σημείων.
Σε αυτό το σημείο της σύσκεψης αποφάσισαν να περιμένουν την απόφαση του ΣΤΕ την οποία ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα σεβόταν, όποια κι αν ήταν.
Όταν έγινε γνωστή η απόφαση, υπήρξε ζήτημα ερμηνείας και προσεκληθησαν ο ΓΓ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτακος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Μπενος οι οποίοι είπαν ότι με την απόφαση του ΣΤΕ η ΕΡΤ έκλεισε.
"Την Τετάρτη πιστεύουμε να υπάρξει σύγκλιση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές και έκαναν γνωστό ότι στη σημερινή σύσκεψη δεν τέθηκε θέμα εκλογών.
Ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση από το νομικό σύμβουλο του κράτους πήρε τον λόγο και δεσμεύτηκε ενώπιον των δύο κυβερνητικών του εταίρων ότι ο φορέας - γέφυρα μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ μπορεί να εκπέμψει ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Πληροφορίες μάλιστα λένε πως είπε ότι το όνομά του θα μπορούσε να είναι ΔΕΤ (Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση).
Επίσης, επεσήμανε ότι ο νέος φορέας επίσης είναι δυνατόν να προετοιμαστεί άμεσα αρκεί να δουλέψουν και τα τρία κόμματα μαζί, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.
Η συζήτηση για την ΕΡΤ σταμάτησε, καθώς οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να μελετήσουν αναλυτικά την απόφαση του ΣτΕ και να επανέλθουν προφανώς στη νέα σύσκεψη της Τετάρτης.
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν επεδίωξε "μπρα ντε φερ" με τους εταίρους του και έσπευσε να επισημάνει ότι "πρέπει να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας". Ο κ. Κουβέλης τού είπε ότι λειτούργησε σαν να ήταν επικεφαλής μονοκομματικής κυβέρνησης, ενώ ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί άλλες μονομερείς ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και επεσήμανε ότι θέλει στο νέο σχήμα να μετάσχουν και πολιτικά πρόσωπα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη σε θέσεις αντιπροέδρων, κάτι στο οποίο δεν απάντησαν από την πλευρά τους το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Η πρόταση εννέα σημείων
Πρόταση εννέα σημείων κατέθεσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μετά από τρεις ώρες και 20 λεπτά. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε:
Διορισμό διακομματικής επιτροπής, που θα διοικήσει την ΕΡΤ, και θα αναλάβει να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων, τεχνικών και δημοσιογράφων, καθώς και να καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και να παρακολουθεί την εφαρμογή του.
Η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού.
Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νέα ραδιοτηλεόραση και κάλυψη μέσω ΑΣΕΠ των θέσεων όπου απαιτείται σε φορείς του Δημοσίου.
Να γίνει συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων.
Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.
Διορισμός αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στις αρχές Ιουλίου.
Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.
Συντονισμός των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.