Πρόταση εννέα σημείων από τον Αντώνη Σαμαρά

Πρόταση εννέα σημείων κατέθεσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μετά από τρεις ώρες και 20 λεπτά. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

Διορισμό διακομματικής επιτροπής, που θα διοικήσει την ΕΡΤ, και θα αναλάβει να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων, τεχνικών και δημοσιογράφων, καθώς και να καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και να παρακολουθεί την εφαρμογή του.

Η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού.

Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νέα ραδιοτηλεόραση και κάλυψη μέσω ΑΣΕΠ των θέσεων όπου απαιτείται σε φορείς του Δημοσίου.

Να γίνει συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων.

Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

Διορισμός αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στις αρχές Ιουλίου.

Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Συντονισμός των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Κι ενώ αναμένονται οι αντιδράσεις Βενιζέλου και Κουβέλη, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να συσταθεί και να αρχίσει να τρέχει η ΝΕΡΙΤ, αλλάζει σίγουρα τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους ενδοκυβερνητικούς συσχετισμούς.

Το news.gr έχει μεταδώσει από το πρωί :  

Ένα ακριβώς χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές, που οδήγησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κάθονται ξανά στο ίδιο τραπέζι, αυτή τη φορά για την κρισιμότερη σύσκεψη του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Με το πότε και αν θα ανοίξει ξανά η ΕΡΤ να παραμένει το επίμαχο θέμα, Βενιζέλος και Κουβέλης εξακολουθούν να δηλώνουν αντίθετοι στο – έστω και προσωρινό – λουκέτο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στάση, που ενδέχεται να βάλει τη χώρα στην περιπέτεια των εκλογών, αν και οι ίδιοι επιμένουν να πετούν το μπαλάκι στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα είναι υπεύθυνος για την όποια αρνητική εξέλιξη.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόρριψη από τους κυβερνητικούς εταίρους της πρότασής του για μεταβατική λειτουργία μιας μικρής ΕΡΤ, επιλέγει πλέον τη σκληρή γραμμή. “Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων”, τονίζει ο πρωθυπουργός.

Το πρωί, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι το κόμμα του θα συζητήσει οποιαδήποτε άλλη πρόταση φέρουν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης για το από πού θα απολυθούν 2.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο. Το κλίμα, πάντως, στην Ιπποκράτους και του Αγίου Κωνσταντίνου δεν δείχνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστε στο news.gr όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Πάντως, γεγονός είναι ότι η άρνηση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων μόνο καλό δεν κάνει στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Η Moody's επισημαίνει ότι χωρίς συμβιβασμό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το ρίσκο των νέων εκλογών αυξάνεται, εξέλιξη, που ο οίκος χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητική.
Την ίδια ώρα, οι New York Times εκτιμούν πως η τρόικα θα παγώσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ενώ η Κομισιόν έσπευσε να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να δείξουν υπευθυνότητα, τονίζοντας με νόημα ότι η διαχείριση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επισπεύδει τις διαδικασίες για την απόφασή του σχετικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ το σήμα της ΝΕΡΙΤ, που αρχικά βγήκε στον αέρα, σταμάτησε να εκπέμπεται από την DIGEA.