Βγήκε στον αέρα η νέα κρατική τηλεόραση. Η ΝΕΡΙΤ φαίνεται ότι είναι γεγονός με την κυβέρνηση να τρέχει για να προλάβει ώστε να υπάρχει σχέδιο να παρουσιαστεί στους πολιτικούς αρχηγούς το απόγευμα.
Στα κανάλια 48 και 52 οι ψηφιακοί τηλεοπτικοί δέκτες εντοπίζουν την νέα κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά δεν μεταδίδεται κάποιο σήμα.
Από το πρωί της Δευτέρας η ΝΕΡΙΤ ξεκίνησε τις εκπομπές έστω και με μαύρη οθόνη, στα κανάλια 48 και 52 UHF.
Κατά πληροφορίες του 'Έθνους" από τις συχνότητες αυτές θα μεταδοθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πριν την κρίσιμη συνάντηση με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για διάγγελμα.
Στο μεταξύ μεγάλο "μαχαίρι", κυρίως στην κλίμακα των δαπανών, που σήμερα μόνο για το πρόγραμμα αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ, προβλέπει το κυβερνητική σχέδιο για τη νέα ΕΡΤ.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς θα διατηρηθούν το πολύ πέντε και κυρίως αυτοί που έχουν έδρα ακριτικές περιοχές, όπως τη Θράκη και το Αιγαίο, κυρίως για εθνικούς λόγους.
Μεγάλη αναμένεται να είναι και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης για το προσωπικό, το οποίο δε θα ξεπερνά τους 1.000-1.200 υπαλλήλους, αρκετοί εκ των οποίων θα απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου. Οι περίπου 250 δημοσιογράφοι (αντί 700 μέχρι χτες) που θα απασχοληθούν στη ΝΕΡΙΤ θα προσληφθούν με μπλοκάκια και ο μέσος όρος των αμοιβών τους δε θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το μήνα. Θα είναι όμως ασφαλισμένοι στο Ταμείο τους, στο οποίο θα καταβάλουν και τις αναλογούσες κρατήσεις, και όχι στον ΟΑΕΕ.
Οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν έπειτα από προκήρυξη που θα εκδώσει η νέα ΕΡΤ στα μέσα Ιουλίου, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Συνολικά αναμένεται να προσληφθούν με αυτόν τον τρόπο περίπου 700 άτομα.
Εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας ίσως βρεθούν όσοι τεχνικοί (ηχολήπτες και οπερατέρ) είχαν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα διατηρηθούν και οι τρεις συχνότητες στις οποίες εξέπεμπαν μέχρι πρότινος η ΝΕΤ, η ΕΤ1 και η ΕΤ3. Το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" δεν πρόκειται να επανεκδοθεί.