Κάθετη ρήξη Σαμαρά με Κουβέλη-Βενιζέλο οδηγεί σε κυβερνητική κρίση

Απόλυτη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Σαμαρά και Κουβέλη, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μιλά για οριστικό αδιέξοδο μετά και την συνάντηση με τον υπουργός Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη. Οι σχέσεις είναι πλέον τόσο τεταμένες, που επιτελικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ πετούν το γάντι στο Μαξίμου μιλώντας  για "πρωθυπουργό κοινής αποδοχής είτε τώρα είτε μετά από εκλογές". Μάλιστα στο δημοσιογραφικό ερώτημα ποιό θα μπορούσε να είναι αυτό το πρόσωπο, απαντούν - κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο το ρήγμα - ότι πρόσωπα υπάρχουν και θα μπορούσε να είναι για παράδειγμαο Στ.Δήμας η Μπακογιάννη ή και ο Δημήτης Αβραμόπουλος. Ήδη πάντως το γύρο των πολιτικών και δημοσιογραφικών γραφείων κάνουν σενάρια εκλογών, αλλά και σενάριο που θέλει ο πρόεδρος της δημοκρατίας να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή - σενάριο που ταυτίζεται με τα περί αλλαγής πρωθυπουργού από τη ΔΗΜΑΡ.

Κύκλοι του Μαξίμου απαντούν στο γάντι της ΔΗΜΑΡ: "Ας άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και ας ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες".

Ανάλογη απάντηση - τουλάχιστον σε σχέση με την ΕΡΤ - εισέπραξε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Δ. Σταμάτης με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Νωρίτερα την πόρτα του γραφείου του Φώτη Κουβέλη στην Αγ. Κωνσταντίνου πέρασε ο υπουργός Επικρατείας, στενός σύμβουλος και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πέσουν οι τόνοι και να είναι έτοιμο το έδαφος για συμβιβασμό τη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Σταμάτης δεν έφυγε ικανοποιημένος αφού πληφοροίες λένε ότι ο Φ. Κουβέλης δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις του. Ο κ. Σταμάτης πρότεινε να λειτουργήσει η νέα ΕΡΤ με τρίμηνες συμβάσεις, ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι ζητά την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και όχι με πρόγραμμα κονσέρβα.

Μάλιστα είπε ότι από τη στιγμή που θα ανοίξει η ΕΡΤ δέχεται να συσταθεί άμεσα μία επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα προτείνουν τα τρία κόμματα, η οποία θα επεξεργαστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της ΕΡΤ.

Πάντως την ώρα που η συνάντηση είναι σε εξέλιξη ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλος έδωσε το κλίμα για τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Κουβέλης και επιβεβαιώθηκε.

Μιλώντας στον  Alpha 989 ο κ. Παπαδόπουλος, που αποτελεί έναν εκ των στενών συνεργατών του κ. Κουβέλη, υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει όχι μόνο με την ΕΡΤ ανοιχτή, αλλά να εκπέμπει και κανονικό πρόγραμμα, κάτι που για την ώρα φαντάζει απίθανο. Τόνισε ότι "θα πρέπει συνολικά να δούμε ξανά θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης μετα τη συνάντηση της Δευτέρας", ενώ επεσήμανε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές.

 

Συνάντηση Κουβέλη και πρόεδρου EBU

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης.

“Όποιος επιλέγει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αυτός έχει την ευθύνη. Ας αναλάβουν, λοιπόν, την ευθύνη τους”δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση o Φ. Κουβέλης σημείωσε, ότι εξέφρασε στα στελέχη της EBU τη βούληση της ΔΗΜΑΡ να επαναλειτουργήσει κανονικά η ΕΡΤ και να προωθηθούν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις.

“Είναι άλλο πράγμα οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και ο εκσυγχρονισμός όσο και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ και τελείως διαφορετικό ζήτημα το μαύρο στην εικόνα”, επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης.

“Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η ραδιοτηλεόραση και βεβαίως να προωθηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που πράγματι αναδιαρθρώνουν την ΕΡΤ, προκειμένου να υπηρετηθεί η αποτελεσματικότητα, η πολυφωνία, η απομάκρυνση του κομματισμού από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για μας είναι υπόθεση δημοκρατίας και ως ζήτημα δημοκρατίας το αντιμετωπίζουμε”, συμπλήρωσε, για να καταλήξει λέγοντας ότι: “Όποιος επιλέγει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αυτός έχει την ευθύνη. Ας αναλάβουν, λοιπόν, την ευθύνη τους”.