“ΝΕΡΙΤ ή εκλογές !”

"Όποιος θέλει εκλογές, μπορεί να τις προκαλέσει. Η απόφασή μας είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει".

Με αυτές τις φράσεις, στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου περιγράφει στο news.gr το στίγμα της πολιτικής, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, και την αποφασιστικότητα, που φέρεται να δείχνει ο πρωθυπουργός για το θέμα του λουκέτου και της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ ως ΝΕΡΙΤ.

Οι ίδιες πηγές μιλούν ξεκάθαρα για πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης από όσους διαφωνούν με το συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η κίνηση αυτή ήρθε, πάντως, όχι ενδοκυβερνητικά, αλλά από τον Πάνο Καμμένο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, χωρίς όμως να καταγράφεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υπογραφές από βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων, ώστε να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των "Ναι".

Στο μεταξύ, Βενιζέλος και Κουβέλης – που δέχονται ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις για να μην ψηφίσουν το συγκεκριμένο σχέδιο – κατέθεσαν πρόταση νόμου εναντίον της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Το ίδιο έκανε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά και τα όσα έχει προκαλέσει, παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τις Βρυξέλλες – που διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε ζήτησαν το κλείσιμο της ΕΡΤ -, όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από όλους, πάντως, τους δανειστές μας καθίσταται σαφές ότι ζητούμενο είναι να ξεπεραστεί η κρίση εντός της κυβέρνησης και να επανέλθει η πολιτική σταθεροποίηση, καθώς ουδείς φαίνεται να επιθυμεί εκλογές στην παρούσα φάση. Εκτιμάται πως αν αυτό βγει, ο πρωθυπουργός θα βγει ιδιαίτερα ενισχυμένος για να προχωρήσει και στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, που έχουν ήδη καθυστερήσει.

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ, μετά από σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, σε μεταξύ τους συνάντηση.

Πριν από λίγο, έγινε γνωστό ότι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα συναντηθούν στις 18:00 στη Βουλή, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ώστε να προληφθούν δημόσιες κινήσεις που θα πλήξουν περαιτέρω την κυβερνητική συνοχή.

Κι αυτό, γιατί πηγές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ μιλούν για πρόθεση και των δύο κομμάτων να φτάσουν στα άκρα, σχολιάζοντας πως, σε ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης, την ευθύνη θα έχει αποκλειστικά ο κ. Σαμαράς.