Τέλος στις συνιστώσες του Συνασπισμού

Για μεγάλο ιστορικό κύκλο, ο οποίος κλείνει μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Στο επίκεντρο η κατάργηση των συνιστωσών στο εσωτερικό του κόμματος και την αυτοδιάλυση του Συνασπισμού. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρόκειται για “βήμα στην πορεία για τη συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο Συνασπισμός με τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την αυτοδιάλυσή του "κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ", αναφέρει η ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ μετά τη λήξη των εργασιών της ΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “Θέλω να εκφράσω τη βαθειά μου συγκίνηση. Υποθέτω ότι όλες και όλοι εδώ μέσα νοιώθουμε κάπως έτσι”.

Ο κύριος Τσίπρας στάθηκε στη διάθεση του κόμματός στα 20 χρόνια πορείας του, “να κάνει πολιτική” με τους όρους ενός αριστεροσχεδίου, αποφεύγοντας και τον κίνδυνο του καιροσκοπισμού και της υπόκλισης στο εφικτό αλλά και τον κίνδυνο της απογείωσης από τον πραγματικό κόσμος στη σφαίρα ενός ακίνδυνου για το σύστημα βολονταρισμού”.

Για μία ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του ενάντια στην πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχολειάζοντας το mea culpa, με το οποίο ουσιαστικά το Ταμείο αναγνώριζε το λάθος στους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης χρέους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Η κυνική ομολογία του ΔΝΤ συνιστά ωμή παραδοχή ενός εγκλήματος, σε βάρος μιας χώρας και ενός ολόκληρου λαού.

"Το έγκλημα συνεχίζεται"

Πιο εξοργιστικό είναι ότι παρά την ομολογία, το έγκλημα συνεχίζεται.

Υπό άλλες συνθήκες, το “success story” του πρωθυπουργού, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί.

Ή ως ένα ιστορικό παράδειγμα απόλυτης έλλειψης επίγνωσης, όπως το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέττας.

Όταν όμως ένας ολόκληρος λαός υποφέρει, όταν ένας στους 3 είναι πλέον επισήμως άνεργος, όταν αυτοί που δεν είναι άνεργοι παίρνουν μισθούς των 500 ευρώ, κι αν παίρνουν και αυτούς..

Όταν το ΙΚΑ με διάφορες προφάσεις ξεχνά να καταβάλλει συντάξεις, όταν σχηματίζονται ουρές για φάρμακα, όταν μπαίνουν στο τραπέζι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Όταν η αποτυχία του προγράμματος διαψεύδει παταγωδώς κάθε πρόβλεψη και το επόμενο Μνημόνιο είναι ήδη στα σκαριά..

Τότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αστεία.

Μάλιστα ο κύριος Τσίπρας άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στη συνέχεια της ομιλίας του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά:

“Καλέσαμε τον πρωθυπουργό να έρθει είτε σε τηλεοπτικό διάλογο είτε στη Βουλή και να απαντήσει.

Να απαντήσει και για το κείμενο του ΔΝΤ, αλλά και για το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος το περίφημο “success story”.

Τον καλέσαμε να μην αποφύγει για μια ακόμα φορά το διάλογο και την αντιπαράθεση, όπως συνηθίζει.

Και να μην κρυφτεί πάλι πίσω από τις εξυπνακίστικες ανακοινώσεις των επικοινωνιακών ειδικών της συμφοράς που τον περιβάλλουν και της ομάδας μονταζιέρας.

Να μη το βάλει για άλλη μια φορά στα πόδια.

"Υποταγή Σαμαρά στη Μέρκελ"

Δεν του φθάνει, όμως, που είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης, λέει και ψέματα στους διαρκείς μονολόγους του. Εκεί που χωρίς αντίλογο, βγάζει τη χώρα από την κρίση, συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δηλώνει υποταγή στη Μέρκελ και επιβεβαιώνει ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά

Ποτέ η Δεξιά παράταξη, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε τέτοια κατάντια.

Ποτέ άλλοτε δεν φλέρταρε τόσο απροκάλυπτα με την ακροδεξιά.

Η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το αποδεικνύει. Έλλειμμα πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων. Μόνο ψέματα, ύβρεις και απειλές. Υιοθετεί και προπαγανδίζει τη θεωρία των δύο άκρων μήπως και η κουβέντα φύγει από τον κόλαφο της έκθεσης του ΔΝΤ”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΕ αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να εισηγηθεί το ακόλουθο κείμενο, στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ που θα συγκληθεί στις 15-16 Ιουνίου.

"Ο ΣΥΝ υπήρξε μια από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει με τον πιο ενεργητικό τρόπο σε όλη την ιστορική πορεία του και τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυσκολίες που συνάντησε, τα λάθη και οι αστοχίες έχουν την σφραγίδα του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ, όντας ο ίδιος εκφραστής της προσπάθειας για την ενιαία δράση και ενότητα της αριστεράς, εργάστηκε με αυταπάρνηση για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μαζί με τις άλλες συνιστώσες και ανένταχτους αριστερούς, να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι σήμερα, όχι μόνο μια μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γερές βάσεις στην κοινωνία, αλλά η κύρια ελπίδα για να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή. Να ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής ανατροπής. Να συγκροτηθεί κυβέρνηση της αριστεράς. Πάντα στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής".

Ο ΣΥΝ κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αποφασίζει να διαθέσει όλες τις δυνάμεις του, τα μέλη του και τα περιουσιακά του στοιχεία στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Όλες και όλοι, αμέσως με την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, γινόμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΣΥΝ, όπως και όλων των συνιστωσών που θα αποφασίσουν αντίστοιχα.

Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους, όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ".