Σαμαράς: Έχω ασκήσει κριτική για το ελληνικό πρόγραμμα

Δεν υφίσταται πλέον σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, τόνι9σε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ελσίνκι με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει συνέχεια στην έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη του δημοσιονομικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στην χώρα, αν και σχολίασε ότι έχει κάνει κριτική στο παρελθόν για το πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι μόνο να κριτικάρει, αλλά να δρα και να διορθώνει τα λάθη.

“Δεν κοιτάζω πίσω, κοιτάζω μπροστά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “εμείς πρέπει να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους στόχους του προγράμματος και να έχουμε μία επιτυχία για την Ελλάδα, που θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Δεν είναι αισιόδοξος, είμαι πραγματιστής, πατάω γερά στα πόδια μου. Η Ελλάδα περνάει στο αισιόδοξο σενάριο, θέλουμε να την βγάλουμε από την κρίση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, το γρηγορότερο”.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα έχει βαρύ κοινωνικό κόστος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας, κυρίως όσον αφορά στην ανεργία των νέων, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, που ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές της χώρας μας, έδειξε ότι έχει αλλάξει στάση, ενώ σε ερώτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απάντησε ότι “δε θέλω να προκαταλάβω, το θέμα δεν είναι τώρα στο τραπέζι”, αλλά πρόσθεσε ότι το Eurogroup “θα επανέλθει”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό.

Ο κ. Κατάινεν μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση που περνούν οι Έλληνες και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή ηγεσία, έχει πάρει σκληρά μέτρα και έχει επιβάλλει φόρους, αλλά ήδη φαίνονται αποτελέσματα.