Με 234 “ναι” για κακούργημα ο Παπακωνσταντίνου

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με τους χειρισμούς του και την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αποφάσισε όπως αναμενόταν η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη νωρίτερα.

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου με το αδίκημα της απιστίας ψήφισαν 234 βουλευτές, κατά 21, ενώ παρόντες δήλωσαν 7 βουλευτές, και βρέθηκαν ακόμα 3 λευκά και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο.

Νωρίτερα, σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπερασπιζόμενος τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Αφού υποστήριξε πως η επιστολή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που ήρθε στο φως και επιβεβαίωνε πως η λίστα Λαγκάρντ ήρθε στην Ελλάδα για φορολογικούς λόγους αποδεικνύει ότι οι χειρισμοί του ήταν σωστοί, καθώς το έγγραφο δεν ήταν πρωτοκολλημένο και επομένως τα στοιχεία χορηγήθηκαν ανεπισήμως και με ρήτρα εμπιστευτικότηας, σχολίασε: “Οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών μετά από εμένα γιατί δεν αξιοποίησαν τη λίστα Λαγκάρντ; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους;”.

Κατόπιν αναφέρθηκε και ονομαστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνοντας: “Γιατί δε με ρώτησε ο Βενιζέλος σε ένα σωρό συμβούλια οικονομικών που βρεθήκαμε να διευκρινίσω πώς ήρθαν τα στοιχεία; Τι έκανε ο ίδιος με τη λίστα στο συρτάρι; Ζήτησε ενημέρωση από το Διώτη;”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν είχε διαχειριστεί όπως διαχειρίστηκε τα δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ, αλλά έδινε επισήμως τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ, θα μιλούσαν όλοι για “γκάφα Παπακωνσταντίνου”, αφού θα παρέδιδε παράνομα στοιχεία που δε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε ακόμα στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, καταγγέλλοντας ότι περιφέρονται στα κανάλια για να εξηγήσουν ότι είναι εκ προοιμίου ένοχος πριν υπάρξει πόρισμα, ώστε να εμπεδώσουν στην κοινωνία την ενοχή του.