Περισσότερο χρόνο, προκειμένου να καταλήξει στους οργανισμούς από τους οποίους θα προκύψουν οι πρώτες 2.000 αποχωρήσεις, αναμένεται να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους επικεφαλής της τρόικας που προγραμματίζεται να έρθουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την "Καθημερινή".
Χωρίς να αναιρεί τη δέσμευσή της για συνολικά 4.000 απολύσεις εντός του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια πολιτική συμφωνία με την τρόικα για την παράταση των σχετικών προθεσμιών, προκειμένου αφενός να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία, αφετέρου να αποφευχθούν οι, πιθανές, έντονες κοινωνικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις που θα απειλούσαν την εικόνα της χώρας και το τουριστικό ρεύμα τους κρίσιμους επόμενους δύο μήνες. Το σχετικό αίτημα για παράταση της προθεσμίας αναμένεται να τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προς τους επικεφαλής της τρόικας, παράλληλα με την προσωπική πολιτική του δέσμευση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει, μέχρι το τέλος του 2013, το σύνολο των υποχρεώσεών της.
Αλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει ήδη λάβει ατύπως μια πρώτη παράταση καθώς, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα, θα έπρεπε ήδη στα τέλη Μαΐου να έχουν ανακοινωθεί οι οργανισμοί που θα κλείσουν και ο αριθμός των προς απόλυση υπαλλήλων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δράση αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία ωστόσο εκταμιεύθηκε χωρίς πρόβλημα, απόρροια πολιτικής συμφωνίας. Με αυτή την de facto καλή διάθεση του ΔΝΤ, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει, πλέον, να πείσει και την τρόικα για παράταση των προθεσμιών. Στόχος είναι, παρά την εκκρεμότητα των απολύσεων αλλά και τα κενά στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, να ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευση των 3,3 δισ. κατά τη συνεδρίαση της Ευρωζώνης στις 13 Ιουνίου.
Εφόσον η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς ευοδωθεί, ο προγραμματισμός των αναγκαστικών αποχωρήσεων - απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να γίνει με πιο αργό ρυθμό, με τις πρώτες αποχωρήσεις να τοποθετούνται κοντά στο όριο που, ούτως ή άλλως, είχε τεθεί για την υλοποίηση της δράσης, δηλαδή εντός Σεπτεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να λάβει, για άλλη μία φορά, δραματικούς τόνους και να απαιτηθεί μια σύγκληση πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ληφθεί η πολιτική απόφαση για τον "ξαφνικό θάνατο" μιας ΔΕΚΟ, τη στιγμή που τα σενάρια για απολύσεις από την ΕΒΟ ή για καταργήσεις διευθύνσεων της ΕΡΤ επιμένουν.