Τσίπρας: Για την κρίση ευθύνονται οι ισχυροί της Ευρώπης

Μήνυμα συσπείρωσης του ευρωπαϊκού Νότου έστειλε με δηλώσεις του από τη Μαδρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως καμία χώρα και κανένας λαός δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την κρίση.

“Στην αρχή μας είπαν ότι υπεύθυνοι για την κρίση είναι οι 'τεμπέληδες Έλληνες', μετά οι 'τεμπέληδες Ισπανοί', οι 'τεμπέληδες Πορτογάλοι' ή οι Ιταλοί. Η πραγματικότητα είναι ότι για την κρίση δεν ευθύνονται οι λαοί. Για την κρίση ευθύνονται οι ισχυροί της Ευρώπης. Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, όλοι όσοι θέλουν να κερδίζουν οδηγώντας τους λαούς στην καταστροφή”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε: “Η κρίση, λοιπόν, δεν είναι ούτε ελληνική ιδιαιτερότητα, ούτε ισπανική, ούτε οφείλεται στο Νότο και στους τεμπέληδες λαούς του Νότου. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και συστημική. Αν δεν αλλάξουμε το ευρωπαϊκό σύστημα, δεν θα βγούμε από την κρίση. Μένει μόνο να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί καμιά χώρα και κανένας λαός μόνος του. Αν, όμως, ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τότε αυτοί που σήμερα φαντάζουν ισχυροί και ανίκητοι, θα είναι αυτοί που θα έχουν το μεγάλο δίλημμα για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι “είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για την ανεργία των νέων στο Νότο”, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “θα του συνιστούσα, αν πραγματικά είναι ευαίσθητος για την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές του στο Νότο, τότε, ας προκρίνει ως λύση αυτό που έγινε για την Γερμανία σε σχέση με το χρέος της το 1953”.

Όσο για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως είναι φανερό ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η σύγχρονη Αριστερά και οι συμμαχίες της που μπορούν να πάρουν τη διακυβέρνηση, κάτι όμως που ισχύει και για την Ισπανία και την Πορτογαλία. “Δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική χωρίς τη σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προοπτική διακυβέρνησης που θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας”, υπογράμμισε.