Μαίνεται ο ενδοκυβερνητικός “πόλεμος” για το αντιρατσιστικό

Αντί να εκτονώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, η οποία πυροδοτήθηκε από τη διαμάχη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, φαίνεται πως φουντώνει ακόμα περισσότερο, αν κρίνουμε από το σημερινό “πόλεμο” ανακοινώσεων από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά κάλεσαν τη Νέα Δημοκρατία να καταλάβει ότι δεν αρκούν οι προσθήκες που προανήγγειλε για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ρατσισμού, αλλά απαιτείται η προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

“Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας: “Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΗΜΑΡ, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

“Οι 'προσθήκες' που κατέθεσε η Ν.Δ. στο νόμο του 1979 για τη ρατσιστική βία επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την 'καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας' ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο.

Από το 'δε χρειάζεται νέος νόμος', η Ν.Δ. μετακινήθηκε στην κατάθεση 'προσθηκών'.

Καλούμε τη Ν.Δ. και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση,  να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή”.

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι μεγάλο σφάλμα να απομονώνονται οι νεοναζί, αποκτώντας νέα προσχήματα, και θα πρέπει αυτοί να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και όχι με κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού.

Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

“Η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία. Όχι πρόταση που έχει συνταγματικά προβλήματα, ενώ μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει.

Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει η χώρα είναι ισχυρό. Μόνο βελτιωτικές προσθήκες χρειάζεται για επικαιροποίηση. Και προσθήκες καταθέτουμε. Με τρόπο σαφή και ενωτικό.

--Είναι σφάλμα να υποτιμάμε αυτό που ήδη υπάρχει. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα προηγήθηκε πολλών άλλων χωρών σε αντιρατσιστική νομοθεσία.

--Είναι μεγαλύτερο σφάλμα, αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, να διχάζουμε τον ελληνικό λαό. Είναι φανερό ότι κατατέθηκαν προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν!

Και είναι το πιο μεγάλο σφάλμα, αντί να απομονώνουμε τους νεοναζί, να τους δίνουμε επί πλέον προσχήματα.

Αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε. Με την πρότασή μας μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας.

Η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού”.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα όμως και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, δια του εκπροσώπου της, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υιοθέτηση νόμου από την Ελλάδα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας θα αποτελούσε “σημαντικό βήμα” για την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής απόφασης-πλαισίου.

Ο εκπρόσωπος της επιτρόπου διευκρίνισε πάντως ότι η Σεσίλια Μάλμστρομ ουδέποτε παρενέβη για την ουσία ή τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα και τόνισε ότι είναι θέμα των ελληνικών αρχών να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.