Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, στην Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή ίσως να λειτουργήσει σαν “ηρεμιστικό” για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, λόγω του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μελετά το ενδεχόμενο να γευματίσουν μαζί με τον Ντάισελμπλουμ και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, σε μία προσπάθεια “σύσφιγξης σχέσεων”.
Η προσπάθεια αυτή έρχεται μετά την έντονη ενδοκυβερνητική διαμάχη που κορυφώθηκε χθες, Δευτέρα, με το αγεφύρωτο χάσμα στη σύσκεψη των αρχηγών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά να καταθέσουν άμεσα από κοινού, χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται ότι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά κινούνται επικοινωνιακά και η ένταση που έχει δημιουργηθεί για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι τεχνητή. "Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο", τονίζουν πηγές παρά τω πρωθυπουργώ και συμπληρώνουν πως "η χώρα έχει επαρκή εργαλεία για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας".
Με δεδομένη την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά για την κατάθεση του νομοσχεδίου, το ΠΑΣΟΚ αρχικά ανακοίνωσε πως θα προωθήσει τη δική του πρόταση νόμου για την "Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας”, όμως η τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη άλλαξε τα δεδομένα και οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν σε από κοινού κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη.
Αν και φαινομενικά άσχετη με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η επίσκεψη του Ντάισελμπλουμ δεν αποκλείεται να λειτουργήσει “πυροσβεστικά” για την κυβέρνηση, καθώς η έλευση της τρόικας στην Αθήνα πλησιάζει επικίνδυνα, και εκεί οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των αρχηγών μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.