Από κοινού καταθέτουν άμεσα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Μία μέρα μετά την διαφωνία των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην κατάθεση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με βάση το σχέδιο Ρουπακιώτη. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου - Κουβέλη, αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την μονομερή κίνηση Μανιάτη, η ΔΗΜΑΡ συμφώνησε τελικά για κατάθεση του νομοσχεδίου μαζί με το ΠαΣοΚ.

Νωρίτερα, και μετά το ξεκάθαρο "όχι' του Αντώνη Σαμαρά στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη με θέμα "Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας".

Όπως αναφέρει: "Σε συνέχεια των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, καθώς και της χθεσινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, ζητούμε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής, η Πρόταση Νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. "Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας", την οποία έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα από 21 Μαρτίου 2013.

Η υιοθέτηση στο εθνικό Δίκαιο προβλέψεων σημαντικού αξιακού, ιδεολογικού και ιστορικού περιεχομένου για την αποτροπή και αυστηρή τιμωρία πράξεων εγκληματικότητας, βιαιοπραγίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, με δεδομένη μάλιστα την ανάγκη εναρμόνισης με την Απόφαση – Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ε.Ε., θα αποτελέσουν ισχυρό θεμέλιο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας των πολιτών, καθώς και της αποτελεσματικής θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος".

Για την κίνηση αυτή ο Ευ. Βενιζέλος ήταν έτοιμος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε στη ΝΕΤ το βράδυ της Δευτέρας ότι θα ζητήσει να συζητηθεί η δική του πρόταση νόμου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα ψηφιστεί από ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και ζήτησε από τη ΝΔ να σκεφτεί τι θα γίνει αν η πρόταση αυτή καταψηφιστεί από τη Βουλή. Θα είναι, είπε, ιστορικό λάθος και θα σταλεί λάθος μήνυμα στο λαό, αλλά και στους εταίρους. Θα είναι, πρόσθεσε ένας θρίαμβος της Χρυσής Αυγής η οποία γελά σε βάρος μας που δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να συνεννοηθούμε.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τη στάση της ΝΔ στην επιθυμία της να έχει επικοινωνία με ένα ακροατήριο που κινείται στις παρυφές μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής ή ΝΔ και ΑΝΕΛ.

Σημειώνεται ότι την ψήφιση νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρεμ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους πολιτικούς να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα στη μάχη εναντίον της ακροδεξιάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε χθες το βράδυ το Ίδρυμα "Φρίντριχ Έμπερτ" του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο, με τίτλο "Εμείς είμαστε οι άλλοι", η κ. Μάλμστρεμ, αναφερόμενη στην ακροδεξιά στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι συγκυριακό και προέβλεψε ότι δεν θα εξαφανιστεί όταν ξεπεραστεί η κρίση.

Στο μεταξύ, τεχνητή χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την ένταση που έχει δημιουργηθεί για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και την ΔΗΜΑΡ. "Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο", τονίζουν πηγές παρά τω πρωθυπουργω και συμπληρώνουν "η χώρα έχει επαρκή εργαλεία για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας".

Είναι φανερό ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να υποχωρήσει αφού όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι "η ΝΔ θα παραμείνει σταθερή στη θέση της ακόμα κι αν η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ φέρουν στη Βουλή δικό τους νομοσχέδιο".

"Η Βουλή θα κρίνει" λένε χαρακτηριστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΝΔ είτε θα αποχωρήσει είτε θα καταψηφίσει.

Τι περιλαμβάνει η αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Η πρόταση επαναφέρει τις ρυθμίσεις του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχε επεξεργαστεί αρχικά Νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κατσιρώδη. Το Σ/Ν κατατέθηκε στην προηγούμενη Βουλή και εγκρίθηκε από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το Δεκέμβριο του 2011, χωρίς ωστόσο να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το ΠΑΣΟΚ κατά την κατάθεση του νόμου την 21η Μαρτίου, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με την ευθύνη νομικών προσώπων, όταν οι αξιόποινες πράξεις που τελούνται από φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποδοθούν σε αυτά και τη διεύρυνση των επιβαρυντικών περιστάσεων που ορίζονται στο άρθρο 79 παρ. 2 εδάφιο τρίτο ΠΚ όπως και το σχέδιο νόμου. Η διάταξη αυτή εμπλουτίζεται ωστόσο και με άλλες ρυθμίσεις και ιδίως: την αύξηση του πλαισίου ποινής, την απαγόρευση μετατροπής και αναστολής της ποινής, την υποχρεωτική επιβολή της παρεπόμενης ποινής της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, την θέσπιση κωλυμάτων διορισμού, την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων και την απαλλαγή των θυμάτων από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου πολιτικής αγωγής, την παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα και την εφαρμογή της διαδικασίας του ν. 4022/2011 στα κακουργήματα αρμοδιότητας τριμελούς εφετείου.

"Τέλος, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει μία σειρά καινοτόμων διατάξεων, οι οποίες, όπως δείχνει και η πρόσφατη συγκυρία, με την έξαρση των ρατσιστικών εγκλημάτων βίας, είναι απολύτως απαραίτητες, όχι μόνο για την προστασία των αλλοδαπών και μη θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων αλλά και για την αντιμετώπιση της διάχυτης βίας και σοβαρής εγκληματικότητας κάθε είδους, αλλά και για τη διαφύλαξη του κύρους των δημοσίων θεσμών", ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε στο PDF το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και το οποίο ο κ. Μανιάτης ζητά να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής.