Ως το πρώτο σοβαρό ρήγμα στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται η διαφωνία που διαπιστώθηκε χθες -στο ανώτερο δυνατό επίπεδο- σε ό,τι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Η εμπλοκή υπήρξε εξαιτίας της επιμονής όλων των πλευρών στις θέσεις τους επί του συγκεκριμένου θέματος και είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει στη Βουλή, διάσπαση των τριών Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Κατά τη διάρκεια της μακράς σύσκεψης κορυφής, στην οποία κυριάρχησε το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η ΝΔ, διά στόματος του πρωθυπουργού, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το κείμενο Ρουπακιώτη, ενώ αντίθετα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν μέχρι τέλους στο ότι θα πρέπει να κατατεθεί τώρα το νομοσχέδιο και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να γίνουν οι όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις.
Κατά συνέπεια, μετά και τα όσα συζητήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, για τη ΝΔ "το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τελείωσε", όπως έλεγαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν άμεσα δική τους - κοινή πρόταση νόμου, ελπίζοντας ότι θα υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πάλι δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων.
Είναι σαφές ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί, αφού δεν θα έχει τη στήριξη της ΝΔ, αλλά το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργείται, προκαλεί προβληματισμό και στους τρεις ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς θα υπάρχει πλέον προηγούμενο ως προς τη στάση τους έναντι των νομοσχεδίων...
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνος", κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Σαμαράς πρότεινε να δοθεί χρόνος στα κόμματα να επεξεργαστούν ένα άλλο κείμενο στο οποίο θα συμφωνήσουν.
Επικαλέστηκε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής περί αντισυνταγματικών διατάξεων στο κείμενο Ρουπακιώτη και περί διατάξεων που υπάρχουν ήδη στον ισχύοντα νόμο που αφορά την αντιρατσιστική βία. Σημείωσε μάλιστα ότι ο κ. Τ. Μπαλτάκος ήταν σε απόλυτη συνεννόηση μαζί του ως προς την κίνηση να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και χαρακτήρισε τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ως έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αμετακίνητος και έθεσε στον πρωθυπουργό το δίλημμα: 'Η προωθείται το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ή κατατίθεται το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ και εκεί θα κριθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο κ. Φ. Κουβέλης "κινήθηκε" στο ίδιο μήκος κύματος και υπογράμμισε ότι είναι βασική πολιτική προτεραιότητα για το κόμμα του, η κατάθεση του κειμένου Ρουπακιώτη. Ρώτησε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τον πρωθυπουργό "τι άλλαξε από την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου υπήρξε συμφωνία για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου".
"Δεν θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ", φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός.
Πηγές της Ιπποκράτους, οι οποίες παρέπεμπαν και στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου, διευκρίνιζαν σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν με το θέμα, ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, τότε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος, Γιάννης Μανιάτης, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που είχε καταθέσει το Κίνημα στις 21 Μαρτίου 2013.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην πρωινή τακτική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και οι εξελίξεις γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.