Τσίπρας: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τάσεις, αλλά όχι κόμματα μέσα στο κόμμα

Σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω συνέντευξής του στο “Έθνος της Κυριακής”, τονίζοντας πως ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τάσεις και ιδεολογικά ρεύματα, αλλά όχι “κόμματα μέσα στο κόμμα”, ενώ παραδέχεται πως ο κύκλος του Συνασπισμού κλείνει και θα αυτοδιαλυθεί και αυτός για να σχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

“Όταν ξεκινάς μια καινούργια προσπάθεια, δεν υπάρχουν κεκτημένα ή συνήθειες. Όλα τα επερωτούμε από την αρχή. Βλέπουμε τι δούλεψε καλά και τι δημιουργεί προβλήματα. Η θεσμοθετημένη λειτουργία των τάσεων είναι θετικό βήμα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι πολυσυλλεκτικός και πολυτασικός. Θα έχει και τάσεις και διακριτά πολιτικά ρεύματα και ιδεολογικές συνιστώσες. Δεν μπορεί όμως να έχει κόμματα μέσα στο κόμμα”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκτιναχθεί δημοσκοπικά, αφού το κλίμα δεν έχει αλλάξει, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, απαντά πως υπάρχει μία καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησης από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης και τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν ως χορηγοί επικοινωνίας της, σχολιάζοντας πως “δεν υπάρχει success story, υπάρχει μία τραγική πραγματικότητα που διαρκώς θα επιδεινώνεται”. Υπενθυμίζει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του περσινού Μαΐου στις δημοσκοπήσεις συγκέντρωνε ποσοστό 7%, αλλά τελικά πήρε 17%.

Σε ερώτηση για το με ποιους θα συνεργαστεί μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και μέχρι τις επόμενες εκλογές δεν είναι γνωστό ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. “Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη για ενότητα, που να περιλαμβάνει την Αριστερά στο σύνολό της και να φτάνει ως την Αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Η κοινωνία τη θέλει αυτή την ενότητα. Αν αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε επιμείνουν στον απομονωτισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου, μέσα από τις δικές μας γραμμές”, σημειώνει.

Όσο για το τι είναι τελικά η κυβέρνηση της Αριστεράς που ο ίδιος προτείνει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: “Θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Με αριστερό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, αλλά θα απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όχι μόνο στους αριστερούς και στους ριζοσπάστες. Θα είναι η κυβέρνηση που θα σταματήσει τα καταστροφικά μνημόνια που γεννούν ύφεση και δυστυχία, και θα διεκδικήσει με τις κατάλληλες συμμαχίες την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους στα πρότυπα της Συνόδου του Λονδίνου, το 1953, που αφορούσε την ίδια τη Γερμανία. Θα είναι η κυβέρνηση που θα διεκδικήσει στα αλήθεια τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ως ιστορικό χρέος, ηθικό και οικονομικό απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα είναι η κυβέρνηση που θα δρομολογήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σταθεροποίησης στηρίζοντας πρώτα πρώτα εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που σήμερα εξωθούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση”.