“Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Υπάρχουν χώρες που αποφασίζουν. Αποφασίζουν δημοκρατικά με βάση τα δικά τους δεδομένα. Η Γερμανία απολογείται στο κοινοβούλιο, στον λαό της, στο συνταγματικό της Δικαστήριο. Αλλά στην πραγματικότητα οι λεγόμενες ενάρετες χώρες, οι χώρες με ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα αποφασίζουν για την Ελλάδα, για την Ισπανία, για την Πορτογαλία, για την Ιρλανδία, για την Κύπρο, για την Σλοβενία. Στο μεταξύ οι λαοί αυτών των χωρών αναγκάζονται να δεχτούν αυτές τις αποφάσεις για να αποφύγουν το χειρότερο. Αυτές οι πρακτικές δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό”.
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση στην Ευρώπη “για το πώς θα αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής”.
Σημείωσε μάλιστα ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος των κυβερνήσεών τους, καλώντας τη Γαλλία να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς, όπως επισημαίνει, “ο Νότος χωρίς τη Γαλλία θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένος, με τη Γαλλία αποκτά πολύ μεγαλύτερη ισχύ”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμα ότι η ολοκλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της κυβέρνησης δίνει μια καλή ευκαιρία για την αξιολόγηση προσώπων, την ανανέωση στόχων αλλά και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το τι είναι μνημονιακό και τι αντιμνημονιακό.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε ότι, όπως και για την Ελλάδα, έτσι και για την Κύπρο η παραμονή στην Ευρωζώνη συνδέεται με την υποχρέωση υλοποίησης του μνημονίου και σχολίασε ότι ένα “σχέδιο Β” εξόδου από το ευρώ θα σήμαινε “ζούγκλα”.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη τα κυβερνητικά κόμματα να λύσουν άμεσα τις επιμέρους διαφωνίες και να καταθέσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς αυτό συνιστά και διεθνή υποχρέωση της χώρας. “Υπάρχουν χώρες που αρνούνται να δεχτούν στην επικράτειά τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως η Αυστραλία. Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε λιγότερη ευαισθησία από ό,τι έχουν οι άλλοι για το φαινόμενο αυτό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.