Μπλόκ μνημονιακών χωρών προσδοκά ο Σαμαράς

Να ενισχύσει τις συμμαχίες του εντός ΕΕ, πρωτίστως με τις άλλες μνημονιακές χώρες, προσδοκά ο Αντώνης Σαμαράς και σήμερα, Πέμπτη, συναντάται με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα. Βασικός στόχος του 'Ελληνα πρωθυπουργού είναι να ενταθεί η πίεση προς την ΕΕ για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές, ενώ άμεσα αναμένει στήριξη από τον Έντα Κένι στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς, ο Έντα Κένι αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας στην προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης από τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ προς αναπτυξιακές στρατηγικές.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες, μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που αποτέλεσαν τους αρχικούς δίαυλους επικοινωνίας του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ, όταν στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεχόταν πυρά για τις αντιμνημονιακές ενστάσεις του.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα αποτελέσει μια γέφυρα για την ελληνική προεδρία που έπεται το πρώτο εξάμηνο του 2014.