Σε μείζον κυβερνητικό θέμα που δοκιμάζει την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού εξελίσσεται η τύχη του αντιρατσιστικού νόμου.
Σύμφωνα με "Τα Νέα" το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει – μέσω του γενικού γραμματέα Τάκη Μπαλτάκου – ότι δεν θεωρεί σκόπιμη την προώθηση της πρωτοβουλία στη Βουλή κάτι που οδηγεί σε τροχιά σύγκρουσης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και με την άτυπη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή" φαίνεται ότι τελικά η τύχη του θα κριθεί σε επίπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση τόσο στο εσωτερικό της τρικομματικής, όσο και μεταξύ κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων κομμάτων.
Η τρικομματική εμφανίζεται να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και, μάλιστα, αντί συνεννόησης επιλέγεται η κλιμάκωση της έντασης.
Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι σε αντίθεση με τα λεγόμενα της ΔΗΜΑΡ, η εμπλοκή επί του νομοσχεδίου δεν "προσωποποιείται" στον γραμματέα της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαιώνεται, άλλωστε, και από τη μακρά σύσκεψη που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή, με τη συμμετοχή των Τ. Μπαλτάκου, Χρ. Λαζαρίδη, Προκ. Παυλόπουλου, Χαρ. Αθανασίου, Κ. Καραγκούνη, Τ. Νεράντζη και Θαν. Μπούρα, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε πως "ως έχει, δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό". Στην ίδια σύσκεψη, τα γαλάζια στελέχη –διαφορετικής, μάλιστα, πολιτικής "αναφοράς"– κατέληξαν στη θέση ότι το ισχύον ποινικό δίκαιο, ήδη από το 1979, καλύπτει τα πλείστα των σχετικών αδικημάτων και, συνεπώς, θα πρέπει να εξετασθεί η σκοπιμότητα κατάθεσης νέου νόμου.
Η κυβέρνηση, πέρα από τις κλιμακούμενες αντιδράσεις κοινωνικών ή εκκλησιαστικών παραγόντων, επιχειρεί να αναδείξει και τις ενστάσεις που διατυπώνουν παράγοντες της Αριστεράς ή ακόμη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Γ. Πανούσης και, χθες, ο Βασ. Οικονόμου. Με αυτές εκτιμάται ότι μπορεί να περιορισθεί και η σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιδιώκει να συνδέσει τη Ν.Δ. με τη Χρ. Αυγή.