“Ένας ηλικιωμένος κύριος καλείται να ψαλιδίσει τον γελοία διογκωμένο κρατικό μηχανισμό και γίνεται ο μπαμπούλας ενός έθνους”. Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε άρθρο του με τίτλο “Όλη η δύναμη στους πιστωτές”.
Ο υπουργός δηλώνει μάλιστα στο περιοδικό ότι “θέλω να δώσω πάλι στη χώρα μου τιμή και αξιοπρέπεια, θέλω τα εγγόνια μου να μπορούν και πάλι να πουν ότι υπάρχουν γι’ αυτά όνειρα και αξίες”. Ο συντάκτης του περιοδικού επισημαίνει ωστόσο ότι μέχρι να γίνει αυτό, ο υπουργός "θα πρέπει να ξεφορτωθεί αρκετές χιλιάδες υπαλλήλους, όπως δασκάλους σε μικρά νησιά σαν την Αστυπάλαια και το Καστελόριζο, όπου υπάρχουν ήδη 15 εκπαιδευτικοί για 18 παιδιά".
"Ο ελληνικός λαός είναι υπεύθυνος για το πεπρωμένο του και πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να επανορθώσει", τονίζει ο κ. Μανιτάκης.
Ο συντάκτης του γερμανικού περιοδικού περιγράφει τον Αντώνη Μανιτάκη ως έναν όχι συνηθισμένο Έλληνα πολιτικό. "Κανείς δεν τον βλέπει σε δημόσιες εκδηλώσεις, μένει στο παρασκήνιο, μιλά απρόθυμα με τους δημοσιογράφους" αναφέρει, σημειώνοντας ότι ο κ. Μανιτάκης δε μιλά άσχημα για τους Γερμανούς, κάτι το οποίο "είναι σπάνιο αυτή την εποχή στην Αθήνα".
Ο κ. Μανιτάκης παραδέχεται ακόμα ότι θα θυμάται για όλη του τη ζωή τις “τρομερές” εμπειρίες που έζησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να διαπραγματεύεται ως εκπρόσωπος μίας χρεοκοπημένης χώρας έναντι των δανειστών της χώρας, που έχουν “όλη τη δύναμη”, όπως σχολιάζει.
Ο υπουργός επαναλαμβάνει ακόμα τη θέση του ότι πρέπει να απολυθούν από το Δημόσιο μόνο οι επίορκοι υπάλληλοι, όσοι δεν εκπληρώνουν ή εκπληρώνουν ανεπαρκώς τα καθήκοντα τους και όσοι απέκτησαν με πλαστά πιστοποιητικά τη θέση εργασίας τους.