Καμίνης: Η Αθήνα θα επωφεληθεί από την αύξηση των τουριστών

Συνάντηση με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν για τα σύγχρονα ζητήματα λειτουργίας των πόλεων, καθώς και τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν. Συμφώνησαν εξάλλου στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πόλεων, οι οποίες επωμίζονται όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αθηναίων και οι συνεργάτες του, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της πρωτοβουλίας New York City Service, που αφορά στη δικτύωση του δήμου της Νέας Υόρκης με τις ομάδες πολιτών και την εθελοντική προσφορά. Η υπηρεσία λειτουργεί από το 2009 και η εφαρμογή του προγράμματος έχει υιοθετηθεί σήμερα από πάνω από 800 Δήμους των ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο κ. Καμίνης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι Αθήνα θα επωφεληθεί από την αυξημένη προσέλευση τουριστών στην Ελλάδα το προσεχές καλοκαίρι. “Δεν είναι αυτονόητο. Η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και προσέφερε, λόγω επεισοδίων στο παρελθόν, άσχημες ειδήσεις”, παραδέχθηκε ο κ. Καμίνης, που όμως πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι με την προσπάθεια που έχει γίνει, θα επωφεληθεί και η πρωτεύουσα από την προδιαγραφόμενη αύξηση των τουριστών. Και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε να καταστήσουμε την Αθήνα αυτόνομο τουριστικό προορισμό. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά πάνω σ´ αυτό. Πριν από δυο εβδομάδες καλέσαμε στην Αθήνα 80 μεγάλους τουριστικούς πράκτορες και τους φέραμε σε επαφή με παράγοντες του τουρισμού της Αθήνας. Πραγματοποιήθηκαν 1.400 κατ´ ιδίαν συναντήσεις, με άξονα την Αθήνα ως αυτόνομο τουριστικό προορισμό”.

Ερωτηθείς αν βρίσκεται σε επικοινωνία με ομογενειακές οργανώσεις που επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε ότι ο Δήμος έχει ήδη έρθει σε επαφή μαζί τους και υπάρχει συνεργασία με κάποιες από αυτές. “Κάνουμε πάντοτε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος αλλά αυτό που φροντίζουμε είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, απέναντι σε εκείνους που δωρίζουν. Έχουμε διασφαλίσει στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του δήμου Αθηναίων, ο καθένας να μπορεί να γνωρίζει που έχει πάει η προσφορά του”, τόνισε, ενώ ερωτηθείς αν απευθύνει έκκληση στους Ελληνοαμερικανούς να ενισχύσουν τις προσπάθειες αυτές, υπογράμμισε: “Αυτό είναι αυτονόητο. Πιστεύω ότι και οι ίδιοι το γνωρίζουν πολύ καλά”.

Όσο για το τι αποκόμισε γενικότερα από την επίσκεψή του στην πόλη; “Στη Νέα Υόρκη μπορείς να διαπιστώσεις τι μπορεί να κάνει ένας δήμος, όταν συγκεντρώνει στα χέρια του τις αρμοδιότητες για τη συνολική λειτουργία της πόλης”, σχολίασε.