Σαμαράς: Κάποιοι να ξεχάσουν τα προνόμια των συντεχνιών

Συνέχεια στο κλίμα αισιοδοξίας που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές κατά των εκπαιδευτικών, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις απεργίες που προκήρυξε η ΟΛΜΕ εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τους εκπαιδευτικούς και τους θέλει στο πλευρό της, όμως “για να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη, το δημόσιο συμφέρον πρέπει να είναι πάνω από τις ιδιοτέλειες”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “κάποιοι θέλουν να συνεχίσουμε όπως παλιά, να κυριαρχούν τα προνόμια των συντεχνιών. Αυτό να το ξεχάσουν”.

Όσον αφορά στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 η κυβέρνηση προγραμματίζει να έχει βγει η χώρα στις αγορές, γεγονός που θα σημάνει “τέλος συναγερμού” για τους ξένους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης από τις περισσότερες προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι η σημερινή αλλάζει αυτά που οι άλλοι ανέχονταν.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, “επίορκων, κοπανατζήδων ή που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά”, σχολιάζοντας ότι “σπάμε ταμπού δεκαετιών”, ενώ σημείωσε ότι στη θέση των απολυθέντων θα προσληφθούν νέοι άνθρωποι που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά παραμένουν αδιόριστοι.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η “μεγάλη”, όπως τη χαρακτήρισε, αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες, όμως επετεύχθησαν ικανοποιητικοί όροι, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα, επισημαίνοντας ότι είναι οξύμωρο να εκμεταλλεύονται πρώτοι τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές.

Τόνισε ακόμα πως η επιχειρηματικότητα πρέπει να απενοχοποιηθεί πλήρως, προσθέτοντας ότι νέες θέσεις εργασίας δε δημιουργεί το κράτος, αλλά η επιχειρηματικότητα.