Κείμενο πέντε θέσεων για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε η "Πλατφόρμα 2010" στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του ερχόμενου Σαββατοκύριακου και του Συνεδρίου τον Ιούλιο. Βασικές θέσεις της "Πλατφόρμας 2010" αποτελούν η ύπαρξη τάσεων, αλλά όχι συνιστωσών στον νέο ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η εκλογή του προέδρου από το Συνέδριο.
Στα συμπεράσματα της συζήτησης της "Πλατφόρμας 2010" (Παπαδημούλης, Δούρου, Μπαλάφας, Στάικος) που ασχολήθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς το Ιδρυτικό του Συνέδριο, σημειώνεται η ανάγκη για ουσιαστική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η μετατροπή του σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για υπέρβαση των ομαδοποιήσεων και των διαιρέσεων.
Πάντως την ίδια ώρα παραμένει ανοιχτό το θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, με τις τελευταίες να αντιδρούν.
Με βάση τα συμπεράσματα της συζήτησης κατά τη σύσκεψη της "Πλατφόρμας 2010" , κωδικοποιήθηκαν τα εξής:
1. Η "Πλατφόρμα 2010" αποτελεί οργανικό μέρος ενός ευρύτατου πλειοψηφικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που υπό την ηγεσία του Αλ. Τσίπρα, συνέβαλλε στην ανοδική του πορεία και την μετεξέλιξή του σε έναν ενιαίο ισχυρό φορέα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
2. Θεωρούμε αναγκαία μια δημιουργική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και προτείνουμε την ουσιαστική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ένα ενιαίο δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα, ισχυρό στην κοινωνία και αποτελεσματικό στη δράση. Υιοθετούμε την αρχή "ένα μέλος-μία ψήφος" χωρίς ειδικά προνόμια και μεταβατικές διατάξεις που θα διαιωνίζουν την ύπαρξη και λειτουργία των συνιστωσών. Δεν θέλουμε πολλά κόμματα σε συσκευασία του ενός και είμαστε υπέρ των τάσεων ως ρεύματα ιδεών, ανοιχτών στο διάλογο και στην ώσμωση των απόψεων μέσα στο κόμμα.
3. Στηρίζουμε δημιουργικά την πολιτική και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καθώς και τις αποφάσεις της Πανελλαδικής του περασμένου Δεκέμβρη και εκτιμάμε ότι τα προσυνεδριακά κείμενα των "Θέσεων" και του σχεδίου του Καταστατικού που ολοκληρώνονται ήδη στις αρμόδιες επιτροπές, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση.
4. Προτείνουμε την υπέρβαση των ομαδοποιήσεων και διαιρέσεων του παρελθόντος και την ενωτική ανασύνθεση όλου του κόμματος με βάση τα κείμενα που θα κατατεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο. Είμαστε αντίθετοι στη διατήρηση παγιωμένων δομών και διαχωριστικών γραμμών που ακυρώνουν ουσιαστικά των εσωκομματικό διάλογο και περιθωριοποιούν το ρόλο του μέλους.
5. Προτείνουμε την εκλογή του προέδρου από το συνέδριο του κόμματος, χαμηλό μέτρο στην εκλογή των αντιπροσώπων του συνεδρίου, έτσι ώστε να εκφραστεί πιο αντιπροσωπευτικά μέσα στο κόμμα ο "κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ" και εκλογή των συνέδρων και των συλλογικών οργάνων με περιορισμένη σταυροδοσία ώστε να διασφαλιστεί ο εσωτερικός πλουραλισμός.