Μαζεύει πίσω το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό η κυβέρνηση μετά από παρέμβαση στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.
Η επίσημη εκδοχή που δίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το νομοσχέδιο θα επανέλθει αφού πρώτα “θα διορθωθεί”.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι κ.κ. Μπαλτάκος και Σταμάτης παρενέβησαν και το νομοσχέδιο αποσύρθηκε πριν καν δοθεί στη δημόσια διαβούλευση καθώς υπήρχαν αντιδράσεις στο θέμα της γενοκτονίας αλλά και στην αναφορά σε φυλές που προκάλεσε την αντίδραση της εκκλησίας.
Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου κρίθηκε αναγκαίο να γίνει αυτή η κίνηση μετά τις διαρροές του υπουργείου δικαιοσύνης οι οποίες και “δεν ανταποκρίνονται στο κείμενο του νομοσχεδίου”.
Το νομοσχέδιο είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας με αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, βαριά πρόστιμα, αλλά και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.
Πληροφορίες έλεγαν ότι θα προέβλεπε ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων βάσει του χρώματος, της φυλής, της θρησκείας, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.
Παράλληλα περιείχε ποινικές κυρώσεις και για όποιον εγκωμιάζει δημόσια ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας, με γνώμονα διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, εθνοτικές κ.λπ. και με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες, εχθροπάθεια κ.λπ.
"Μύλος" με το υπουργείο Δικαιοσύνης
Την κατάσταση περιπλέκει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης που γνωστοποιεί ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και εστάλη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς των κομμάτων, διαψεύδοντας στην πράξη ότι το νομοσχέδιο είχε σταλεί νωρίτερα και εγείροντας ερωτήματα για το ποιο νομοσχέδιο αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, αφού το επίμαχο νομοσχέδιο δεν είχε καν κατατεθεί !
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο που απέστειλε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίχθηκε στη βάση του σχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί παλαιότερα στη Βουλή, ενώ έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις που εισηγήθηκε στη Νομική Επιτροπή Δικαστών του υπουργείου ο υφυπουργός Κ. Καραγκούνης.