Tο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο έως το τέλος του μήνα.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας γενικής γραμματείας Βιομηχανικής και Εμπορικής Πολιτικής, εντός της οποίας θα λειτουργεί η γενική διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, ενώ προβλέπεται και τμήμα που αφορά στη διαχείριση του αναπτυξιακού νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου που ανησυχεί για την απουσία ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τη στήριξη και επέκταση των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της βιοτεχνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τη χάραξη μακροπρόθεσμης βιομηχανικής πολιτικής.
Σε επιστολή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νίκος Πέντζος ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, να παρέμβει προσωπικά για να αποτραπεί η κατάργηση της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας. Σημειώνει επίσης ότι "δεν είναι δυνατό σε μια εποχή που η επιτυχία της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση εξαρτάται ευθέως από την ενίσχυση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, να απουσιάζουν από τη νέα διοικητική δομή του υπουργείου οι όροι βιομηχανία και μεταποίηση".
Αναφέρει μάλιστα πως τη στιγμή που εθνικά και ευρωπαϊκά ινστιτούτα υποστηρίζουν ότι η μοναδική λύση στο πρόβλημα του χρέους της χώρας είναι η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της, είναι απαράδεκτο οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να δίνουν το μήνυμα ότι η βιομηχανία δεν έχει κανένα απολύτως ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στην επιστολή του κ. Πέντζου αναφέρεται ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημασία της μεταποίησης στην ανάπτυξη, θέτει ως βασική προτεραιότητα μέχρι το 2020 να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ στο 20% από το 16% που είναι ο σημερινός μέσος όρος. Στην Ελλάδα αντίθετα, όπου η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι μόλις 8,7% δεν υπάρχει διακηρυγμένος στόχος και σε αντικατάσταση του όρου βιομηχανία χρησιμοποιείται το αόριστο "ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα".