Ανασχηματισμό άμεσα και σύσταση κυβερνητικής επιτροπής η οποία θα είναι το βασικό κυβερνητικό όργανο ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από τον Α. Σαμαρά επικαλούμενοι "την αρρυθμία και τα σημάδια κόπωσης" που παρουσιάζει το υπάρχον σχήμα.
Η πρόταση για σύσταση "ευρείας κυβερνητικής επιτροπής στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί κυρίως των παραγωγικών υπουργείων και κατά περίπτωση αυτοί οι οποίοι έχουν θέμα σε εξέλιξή" προέρχεται από την Ιπποκράτους αλλά την προσυπογράφει η ΔΗΜΑΡ και την συζητά το Μαξίμου.
Στην κυβερνητική επιτροπή σύμφωνα με την πρόταση θα μετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, τεχνοκράτες και ειδικοί ανά θέμα, και φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Κυρίαρχο επιχείρημα για την ανάγκη σύστασης ενός μόνιμου συντονιστικού κυβερνητικού οργάνου είναι η έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, η βραδύτητα στην λήψη αποφάσεων και τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των υπουργών.
Πίσω όμως από αυτά κρύβεται ο στρατηγικός σχεδιασμός των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται και όπως επισημαίνουν στελέχη της Ιπποκράτους "υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φτάσουμε κάποια στιγμή στις εκλογές ταυτισμένοι με την ΝΔ χωρίς όμως την δυναμική που έχει προσφέρει στην ΝΔ η κυβερνητική θητεία".
Πίσω από την επισήμανση αυτή κρύβεται η αγωνία των κυβερνητικών εταίρων για την επιβίωση των πολιτικών τους σχημάτων στο άμεσο μέλλον. Με ελάχιστες πλέον δυνατότητες διαφοροποιήσεων από την γραμμή που χαράζει το Μαξίμου και η ΝΔ, αρχίζουν να ποντάρουν στο χαρτί της διακυβέρνησης και πιέζουν για μεγαλύτερη συμμετοχή στο κεντρικό κυβερνητικό σχήμα αλλά και στα όργανα λήψης των αποφάσεων.
Ταυτόχρονα πάντως το Μαξίμου και η ΝΔ δεν βλέπουν αρνητικά και συζητούν ήδη σοβαρά το θέμα δημιουργίας κεντρικού συντονιστικού οργάνου με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ να μετέχουν στον πυρήνα των αποφάσεων.
Κι αυτό όχι μόνο γιατί το δύσκολο καλοκαίρι του 2013 θα ακολουθήσει ένα ακόμα πιο δύσκολο Φθινόπωρο αλλά και γιατί η ΝΔ έχει διαγνώσει ότι το ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως η ΔΗΜΑΡ είναι δίοδοι επιστροφής ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι σημαίνει αυτό στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Α. Σαμαρά; Οτι προσβλέπει σε ένα κοινό σχήμα καθόδου στις εκλογές που θα εξασφαλίσει ίσως, δυναμική ικανή να επαναφέρει στο προσκήνιο το χαρτί της αυτοδυναμίας.