Παπαδημούλης: Ο κόσμος και η συγκυρία μας τραβούν από το μανίκι

“Η εκτόξευση και η σταθεροποίησή μας από το 4% στο 27%, μέσα σε ένα σύντομο διάστημα και ένα αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον, είναι σημαντική και δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάται. Βεβαίως δεν αρκεί. Ο κόσμος και η συγκυρία 'μας τραβούν από το μανίκι'”. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να υπερβεί τις αδυναμίες του παρελθόντος.

Για τα προβλήματα πολυφωνίας και αντιφάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι “πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί”. “Ο πλουραλισμός και η εσωκομματική δημοκρατία ήταν ανέκαθεν η δύναμη της δικής μας Αριστεράς και η δυσκολία σύνθεσης, η αδυναμία της. Πρέπει όμως να υπερβούμε και να αφήσουμε πίσω λάθη, ομαδοποιήσεις και 'στοιχίσεις' του παρελθόντος. Να διαμορφώσουμε μια ισχυρότερη συλλογικότητα, ενότητα και δημοκρατία, προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που υπηρετούμε”, προσθέτει.

Αναφερόμενος στη νέα ηγεσία του ΚΚΕ, ο κ. Παπαδημούλης σχολιάζει πως στην πρώτη του ομιλία ο Δημήτρης Κουτσούμπας “αφιέρωσε πολύ περισσότερο χρόνο και πάθος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εναντίον της μνημονιακής συγκυβέρνησης” και κάνει λόγο για “ιστορικό λάθος της ηγεσίας του ΚΚΕ να αρνείται πεισματικά ένα ευρύ, αριστερό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό μέτωπο”, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, “γιατί αυτό είναι το πιεστικό μήνυμα των καιρών και της κοινωνίας”.

Όσο για το ποια είναι η θέση του κόμματος σε σχέση με το ευρώ, διευκρινίζει ότι “η ιστορική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα, δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά η συμβολή του στη ριζική αλλαγή του συντηρητικού, νεοφιλελεύθερου και γερμανοκεντρικού σχεδίου για την Ευρώπη. Γιατί το ευρώ κινδυνεύει από το ευρωπαϊκό 'δόγμα Μέρκελ' και τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές”.

“Η συλλογική μας θέση είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αλλά διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και μια πορεία δημοκρατικής επαναθεμελίωσης της Ευρώπης. Η διέξοδος από την κρίση έγκειται όχι σε μία τεχνική επιλογή νομίσματος, αλλά στην ήττα των μνημονιακών πολιτικών. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία είναι εκτός ευρώ, αλλά έχουν ΔΝΤ, σκληρά Μνημόνια και μεγάλη φτώχεια και ανεργία”, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί σκληρά τη δανειακή σύμβαση, επιδιώκοντας μια λύση εντός ευρώ.