Με εντάσεις ξεκίνησε η διαβούλευση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Κυριακή, καθώς το γεγονός ότι εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξόργισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για πολίτευμα “μνημονιακής τροϊκανής δικτατορίας” και για "νομοσχέδιο-έκτρωμα", κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής”, με τον Μάκη Βορίδη να του απαντά ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δε σέβεται την αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Ο Νότης Μαριάς, εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επεσήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής, αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. "Όλες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούτε για άλλη μία φορά, στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ", ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως "η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία" και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική που είναι δεσμευμένη να υλοποιήσει.
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε το σκεπτικό της διαδικασίας του κατεπείγοντος, επισημαίνοντας ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euro Working Group και στις 13 Μαΐου το Eurogroup για να αποφασίσουν την εκταμίευση δόσεων ύψους 2,8 δισ. και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
"Οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Είμαστε εντός στόχου, αλλά ας μην εφησυχάζουμε. Δεν εξωραΐζουμε τη δύσκολη πραγματικότητα, ούτε κάνουμε εμπόριο ελπίδας όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να επιστρέψει η χώρα σε κατάσταση προοπτικής", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση ανέργων σε δήμους και περιφέρειες, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και επεσήμανε πως "δεν είναι εύκολο να γίνει σε μια μέρα, αλλά θα το κάνουμε". Έτσι, αν οι σχετικές διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας με το ΠΑΣΟΚ ολοκληρωθούν εγκαίρως, η τροπολογία θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στην αντίθετη περίπτωση, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Η τοποθέτηση αυτή ωστόσο δεν ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Φίλιππος Σαχινίδης. "Δε φέρνουμε την πρότασή μας για την ανεργία για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει 200.000 οικογένειες", ανέφερε αργότερα ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως καθιστά αναγκαία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του έκτακτου της διαδικασίας το γεγονός ότι σ’ αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. "Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, δε νομίζω πως αμφισβητεί κανείς ότι χιλιάδες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε θα ανακουφιστούν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Εν τέλει, ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 26 ψήφους υπέρ και 15 κατά.
Κόντρα για το bake-off μετά την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Να αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο το άρθρο για την απελευθέρωση της αγοράς του προψημένου ψωμιού (bake off) ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως αν η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί σκληρότατη μνημονιακή υποχρέωση, δεν πρέπει να περιληφθεί στο νομοθέτημα αυτό, αλλά να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο για να συζητηθεί με άνεση και να κληθούν και οι φορείς. Όπως είπε ο βουλευτής, συμφωνεί με την απελευθέρωση των αγορών, όταν όμως γίνεται με στοιχειοθετημένο το όφελος των παρεμβάσεων αυτών.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των "γαλάζιων" βουλευτών που αντιδρούν είναι και άλλοι, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και στις τάξεις του ΠAΣOΚ. Χαρακτηριστικά ο κ. Β. Κεγκέρογλου κάλεσε τον κ. Σκορδά «αντί των χαρακτηρισμών να δει τις προτάσεις μας ήρεμα κι ωραία και να έρθει να μας πει ποιες δέχεται και ποιες όχι».
Πάντως από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σκορδάς επέμεινε ότι "δεν αλλάζει τίποτα στην αρτοποιητική νομοθεσία". "Επιχειρούμε να άρουμε διοικητικά προσκόμματα που προκαλούν εμπόδια στην διάθεση του άρτου και στην έψηση", είπε, επισημαίνοντας ακόμα ότι στόχος είναι "να μην υπάρχει όλο αυτό το κόστος που απαιτεί η νομοθεσία για να μπορεί κάποιος να διαθέσει ψωμί και να βάλει μηχάνημα τελευταίας έψησης".
Δεν παρέλειψε δε να εξαπολύσει πυρά κατά των συμπολιτευόμενων βουλευτών που αμφισβητούν την χρησιμότητα της ρύθμισης: "Δυστυχώς (η αντιπολίτευση) βρίσκει και αλλού πρόθυμους ακροατές", είπε ο κ. Σκορδάς, κάνοντας λόγο για "άρση διοικητικών εμποδίων και ενίσχυση ανταγωνισμού, για να έχουμε χαμηλότερες τιμές".
Με τον κ. Σκορδά πάντως συντάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Χρυσοχοίδης λέγοντας ότι "ο υπουργός ξεκαθάρισε τα πράγματα", ενώ διερωτήθηκε αν "υπάρχει εστιατόριο που δεν έχει μηχάνημα τελευταίας έψησης και αρτοποιείο που δεν έχει τα αρτοποιήματά του με κατεψυγμένη ζύμη".
Σαχινίδης: Να βελτιωθεί η λειτουργία της κυβέρνησης
Να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και της συνεργασίας με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που τη στηρίζουν ζήτησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας και προσθέτοντας πως κάνουν λάθος όσοι στη ΝΔ υπερασπίζονται μια στρατηγική μη συνεργασίας και "όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να εκβιάζουν την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την απειλή των εκλογών".