Η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας έναντι των σοβαρών προκλήσεων ήταν τα κύρια θέματα της ομιλίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, στο Κολλέγιο Ποινικής Δικαιοσύνης John Jay του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της κοινωνίας και του κράτους επιβάλλει τη λήψη κατάλληλων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, για τη νομιμότητα των οποίων σε ένα κράτος δικαίου μέτρο αποτελεί η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας.
Έδωσε έμφαση ακόμα στην πρόκληση που συνιστούν διεθνώς η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, με τις νέες μεθόδους δράσης τους. Για τον ίδιο λόγο απηύθυνε έκκληση στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος, μέσω εναρμόνισης της νομοθεσίας, αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.α..
Αναφέρθηκε επίσης στο επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και εδράζεται στην αναβάθμιση των μέτρων φρούρησης των συνόρων, στόχος που ήδη έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, και τη λειτουργία του πλέον σύγχρονου συστήματος πρώτης υποδοχής μεταναστών και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν μέσω της ίδρυσης τριών νέων πολιτικών υπηρεσιών, έτοιμων να λειτουργήσουν πλήρως στο προσεχές διάστημα. Στόχος είναι όσοι εισέρχονται στη χώρα είτε να αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα είτε να υποβάλλονται σε διαδικασίες επιστροφής.
Καταλήγοντας, ο υπουργός σημείωσε: “Η πρόκληση που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλη. Αυτό που διακυβεύεται είναι το ίδιο το δικαίωμα κάθε πολίτη να ζει μια ειρηνική κι ασφαλή ζωή σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάθε μορφή εγκλήματος υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνίας και περιφρονεί τους θεσμούς της. Δεν μπορεί, επομένως, να μείνει ανεκτή. Όπως είχε κάποτε πει ο Theodore Roosevelt: ‘Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο και κανείς δεν είναι κάτω από αυτόν. Ούτε ζητούμε από κανέναν άδεια όταν τον καλούμε να τον σεβαστεί.’ Αυτό που πραγματικά πρέπει να αναζητήσουμε είναι νέοι τρόποι συνεργασίας μεταξύ μας ώστε να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά το έγκλημα”.