Έντονοι διάλογοι έλαβαν χώρα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τις πληροφορίες για νομοθετική διευθέτηση της απομάκρυνσης 2.000 συμβασιούχων από το Δημόσιο, αλλά και την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τις συντάξεις.
“Δεν μπορείτε να αποδεχθείτε το νομοσχέδιο, γιατί πιστεύετε ότι η οποιαδήποτε ευεργετική διάταξη κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση του στόχου σας, που είναι ο σοσιαλισμός και τελικά, ο κομμουνισμός”, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος. “Όταν η κοινωνία η ίδια κάνει μια προσπάθεια να ξεπεράσει αυτήν την κρίση, προσπαθείτε τεχνηέντως να δημιουργήσετε επίπλαστες εντυπώσεις, ώστε να αποτύχει η απαραίτητη ένεση αισιοδοξίας που επιχειρεί η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης σε αυτόν εδώ τον κόσμο - γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι η οικονομία πέραν όλων των άλλων είναι και ψυχολογία”, συμπλήρωσε ο εισηγητής της ΝΔ.
“Εάν άκουγε κανείς την αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια, δεν θα υπήρχε σήμερα η Ελλάδα - θα υπήρχαν μόνο ερείπια. Αλλά ερείπια δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο μια κοινωνία που καθημερινά δίνει μάχη για επιβίωση, δείχνει αντοχές και υπομονές για να νικήσουμε στο τέλος”, διαπίστωσε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
- “Σήμερα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μετά από 18 χρόνια, 500 εκατ. ευρώ”, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
- “Μόνο που είναι πλασματικό”, παρενέβη η Νάντια Βαλαβάνη.
- “Η Eurostat και η 'δολοφονική' τρόικα το θεωρούν πραγματικό. Μόνο εσείς το θεωρείτε πλασματικό”, απάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
- “ Να φτιάξουμε χειρότερες στατιστικές για να τους αρέσουν”, παρατήρησε σε ειρωνικό τόνο ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).
- “Σήμερα εξυπηρετούμε το χρέος μας με λιγότερους τόκους, με λιγότερες πληρωμές, με λιγότερες δόσεις. Σε λίγους μήνες μάλιστα, το χρέος θα είναι ακόμα χαμηλότερο”, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. “Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι μόλις 5,6 δισεκατομμύρια - τέτοιο έλλειμμα έχει να υπάρξει από το 1985. Έχουμε εξαγωγές ρεκόρ 27,5 δισεκατομμυρίων, 14% του ΑΕΠ, ιστορικό ρεκόρ. Η Ελλάδα ανέβηκε είκοσι δυο θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, από την 100η θέση είμαστε στην 78η σε 185 χώρες, και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις δέκα οικονομίες του κόσμου που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση του "επιχειρείν" το 2012. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις είκοσι τρεις χώρες του κόσμου που πέτυχαν βελτιώσεις σε τρεις τουλάχιστον τομείς, που εξετάζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό οφείλεται ακριβώς στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έγιναν”, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
- “Κάποιος πλήρωσε για τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα, με μια τεράστια, πρωτοφανών διαστάσεων απώλεια σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο τομέα”, σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).
Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, διαπίστωσε αντιφάσεις στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη για τις κρατικές εγγυήσεις.
- “Η ρύθμιση είναι απαράδεκτη. Οι εγγυήσεις του Δημοσίου στην ουσία είναι δάνειο, που επωμίζεται το Δημόσιο. Στο παρελθόν, δίνατε μέσω των εγγυήσεων δανεικά κι αγύριστα”, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.
- “Πριν από δυο εβδομάδες, αποσύραμε διάταξη που προέβλεπε γνωμοδοτική Επιτροπή με ισχυρή παρουσία του ιδιωτικού τομέα”, απάντησε ο Μ. Βορίδης. “Ασκήσατε κριτική, ώστε ο κεντρικός έλεγχος, να ελέγχεται από το κράτος προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντά του. Καταργήσαμε τη διάταξη εκείνη - και σήμερα το Δημόσιο έχει τη μεγάλη πλειοψηφία στη γνωμοδοτική Επιτροπή. Μήπως να επαναφέρουμε την προηγούμενη διάταξη που μας άρεσε κιόλας;”, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
- “Αν θέλετε να δώσετε κάπου δάνεια, να το κάνετε ανοιχτά, ή τις εγγυήσεις να τις εγκρίνει η Βουλή”, απάντησε ο Π. Λαφαζάνης.
- “Σιγά μην έρχεται τώρα η Βουλή να αποφασίζει για το αν θα χορηγηθεί μία εγγύηση σε κάθε μεμονωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Τότε πλέον να καταργήσουμε τα υπουργεία και τη διοίκηση”, απάντησε ο Μ. Βορίδης.