Στο πλευρό του Α. Μανιτάκη φαίνεται ότι βρίσκεται ο Φ. Κουβέλης ο οποίος ουσιαστικά αδειάζει τον Α. Ρουπακιώτη που αντιδρά στη ρύθμιση για τους συμβασιούχους. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο Φώτης Κουβέλης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες γίνεται κατάχρηση στις αναβολές εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων, με αποτέλεσμα να περνούν χρόνια και οι συμβασιούχοι να παραμένουν στις θέσεις τους. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μιας νομικής φόρμουλας, που θα ορίζει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εκδίκαση της υπόθεσης, έτσι ώστε να δοθεί λύση στην διαφωνία.
Η διάταξη για τους συμβασιούχους δεν μπορεί να αποσυρθεί, διαμηνύει και το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 6:30 το απόγευμα, ενώ μεταθέτει το βάρος της συμφωνίας στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλούν πλέον για ορισμένες αλλαγές που αφορούν μόνο σε χρονικούς περιορισμούς και όχι σε απολύσεις συμβασιούχων. Μάλιστα τονίζεται ότι η αντίδραση Ρουπακιώτη προήλθε από σχέδιο που έλαβε από τη γραμματεία της κυβέρνησης και όχι από τον Α. Μανιτάκη.
Δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, το σχέδιο ρύθμισης που προτίθεται να καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών.
Σε ερώτηση του Αθηναϊκου Πρακτορείου αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι "πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα".
Πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε λίγο θα πραγματοποιηθεί και Υπουργικό Συμβούλιο.
Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη προκάλεσε, όπως δήλωσε σήμερα νωρίτερα, όχι ένα σχέδιο από τον κ. Μανιτάκη, αλλά "ένα σχέδιο που έλαβε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης", που προέβλεπε την έξοδο χιλιάδων συμβασιούχων, κυρίως των ΟΤΑ, που έχουν επιστρέψει μετά από προσωρινές διαταγές.
Την αντίθεση του εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και με δήλωσή του στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". "Δεν έχω λάβει τίποτα από τον κ. Μανιτάκη. Έλαβε ένα σχέδιο από την γενική γραμμετεία της κυβέρνησης στο οποίο είμαι αντίθετος. Αφού είμαι αντίθετος σημαίνει ότι δεν το υπογράφω", υπογράμμισε ο κ. Ρουπακιώτης.
Έμμεση αναφορά στην άρνησή του να υπογράψει το διάταγμα με το οποίο καταργούνται αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν εργαζόμενους, έκανε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση για τα γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα, σημείωσε με νόημα πως "ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην πραγματικότητα, δεν υποκρίνεται και δεν καλύπτεται πίσω από μια νοσηρή παρελθοντολογιά γιατί πιστεύει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων".
"Σήμερα γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εδώ και 30 χρόνια για να διατηρήσουμε πολλά από τα δικαιώματα", πρόσθεσε για να υπογραμμίσει ότι "υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια παράλειψης ή βίαιης διακινδύνευσης τους".
Εξάλλου, από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του κ. Μανιτάκη, ενώ αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποδεχθεί ο υπουργός "επιλογή" να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή, με το πρόσχημα ότι δε χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- "για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης".
Πρόκειται για μια κυβερνητική κρίση που προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς αναμένεται και συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα.