Το τηλεφώνημα Σαμαρά σε Βενιζέλο – Κουβέλη δεν έπεισε

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ επικοινώνησε νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το πολυνομοσχέδιο και κυρίως για τις απαιτήσεις του Ευ. Βενιζέλου.

Ωστόσο φαίνεται ότι το "μασάζ" που επιχειρήθηκε δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επίκειται νέα μείωση του χρέους, την οποία έχει υποσχεθεί το Eurogroup και πρόσθεσε ότι "τώρα θεωρούμε ότι είναι εφικτή η μείωση του ΦΠΑ και η επανεξέταση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης".

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων χτύπησε το τηλέφωνο του Φ. Σαχινίδη.

Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Ευ. Βενιζέλος. "Συγγνώμη, πρέπει να απαντήσω", είπε σύμφωνα με Τα Νέα ο κ. Σαχινίδης και σήκωσε το τηλέφωνο. "Παρακαλώ πρόεδρε", ακούστηκε να λέει. "Βγες έξω από το γραφείο του Στουρνάρα, θέλω να σου μιλήσω" του είπε ο Βενιζέλος. Ο κ. Σαχινίδης βγήκε και τον ρώτησε με αγωνία 'Τι είναι πρόεδρε". "Θα πας μέσα και θα απαιτήσεις να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Θα το απαιτήσεις!".

Ο κ. Σαχινίδης επέστρεψε στην αίθουσα και διέκοψε τον Γιάννη Στουρνάρα. "Θέλω να μεταφέρω ένα επίσημο αίτημα του ΠΑΣΟΚ" είπε. "Ποιο είναι αυτό" τον ρώτησε ο Γιάννης Στουρνάρας. "Να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%"...

Σύμφωνα με Τα Νέα ο Γιάννης Στουρνάρας τα... έχασε. Στη συνέχεια είπε να το θέσουμε τον Ιούνιο στη διαπραγμάτευση.

Στελέχη της ΝΔ χαρακτηρίζουν "επικοινωνιακό" το θέμα, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι "είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου", καθώς υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι "τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο".