"Δεν θα υπάρξει γρήγορη απόφαση, ίσως υπάρξει μέσα σε αυτό το έτος, αλλά δεν είμαι σίγουρος" δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" (Der Handelsblatt), σχετικά με το ζήτημα των αξιώσεων της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις από τη Γερμανία.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτιμά ότι "νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις δεν θα επιβάρυναν τις διμερείς σχέσεις", αντιθέτως "η σχέση μας θα επιβαρυνόταν οριστικά, εάν δεν τεθούν δικαιολογημένες αξιώσεις", καθώς -όπως επισημαίνει- "αυτό θα σήμαινε ότι δεν διεκδικώ ό,τι δικαιούμαι, διότι υποτάσσομαι".
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται απόλυτα κάθε καταβολή χρημάτων, αλλά η Ελλάδα επιμένει να εξετάζει τις πιθανές αξιώσεις για επανορθώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, ενώ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει χάσει τη σημασία του και ότι η Γερμανία, στο πλαίσιο πολλών συμφωνιών, έχει προβεί σε μεγάλης έκτασης αποζημιώσεις.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στο Βερολίνο επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής της Βουλής, εξηγεί ότι η νομική κατάσταση σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι πολύ περίπλοκη. Διευκρινίζει, όμως, πως "σε ό,τι αφορά το αναγκαστικό δάνειο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και θα μπορούσε να προκύψει αξίωση".
Η εφημερίδα κάνει, ακόμη, λόγο για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις αποζημιώσεις, αλλά και για τη δράση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος, όπως τονίζεται, εκτιμά ότι οι επανορθώσεις ανέρχονται στα 108 δισ. ευρώ και ότι σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν αξιώσεις άνω των 54 δισ. ευρώ από το αναγκαστικό δάνειο, το οποίο το γερμανικό Ράιχ είχε λάβει από την ελληνική κεντρική τράπεζα το 1941.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, με το συγκεκριμένο δάνειο, που επισφράγισε την οικονομική καταστροφή της χώρας, οι Γερμανοί επιβάρυναν τους Έλληνες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο με τις δαπάνες για τους στρατιωτικούς μισθούς και τη διατροφή των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και με το κόστος της εκστρατείας στην Αφρική. "Πολλοί νομικοί του Διεθνούς Δικαίου θεωρούν δικαιολογημένη την αξίωση, αφού το Ράιχ πριν από το τέλος του πολέμου είχε επιβεβαιώσει το ύψος της οφειλής και είχε ξεκινήσει με την αποπληρωμή του δανείου", σημειώνει η εφημερίδα, η οποία εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε δίλημμα. "Από τη μία πλευρά, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να επιβαρύνει με αυτό το θέμα τη μόλις αποκατασταθείσα σχέση με την καγκελάριο και από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με το αυξανόμενο αντιγερμανικό κλίμα υπό την πίεση των αριστερών και ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός παίζει τώρα προφανώς με τον χρόνο. "Δεν θα υπάρξει γρήγορη απόφαση" λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης, "ίσως υπάρξει μέσα σε αυτό το έτος, αλλά δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό"".
Το ρεπορτάζ καταλήγει σημειώνοντας: "Λίγες χώρες υπέφεραν όσο η Ελλάδα από τη γερμανική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επανορθώσεις δεν δόθηκαν ποτέ, εκτός από παροχές σε είδος, ύψους λίγων εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων".