"Εμείς ξέρουμε πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες και πώς η δυσκολία της διαπραγμάτευσης διαψεύδει τα εύκολα λόγια μιας πολιτικάντικης και παλαιοκομματικής ρητορικής. Εμείς έχουμε διαρρήξει οριστικά τους δεσμούς μας με αυτή και ζητούμε από όλες τις υγιείς δυνάμεις να συστρατευτούμε στην προσπάθεια για την εθνική ανάκαμψη".
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, από όπου απέκρουσε τη θέση ότι υπάρχει η απατηλή εκδοχή ενός εύκολου δρόμου "εντός ευρώ και εντός Ευρώπης", κάνοντας λόγο για "απατηλή εκδοχή ενός εύκολου δρόμου". Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τις διατυπώσεις του για τη στάση του κόμματός του απέναντι στο μνημόνιο, με αφορμή τη χτεσινή αναφορά του περί "αναστολής" του μνημονίου και τη σημερινή φράση του, από το ίδιο βήμα της ημερίδας, ότι το βράδυ των εκλογών δεν θα υπάρχει μνημόνιο.
Ειδικότερα, κάνοντας τη σύγκριση ανάμεσα στην κυπριακή και την ελλαδική συγκυρία, διερωτήθηκε εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εντός ευρώ και εντός Ευρώπης ή όχι, για να δώσει την απάντηση ο ίδιος πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί με μοχλό τις δημοκρατικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, παράλληλα και με άλλες προϋποθέσεις.
"Αυτό είναι το "γήπεδο" της Ευρώπης, κακό και άγονο, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο", τόνισε και υπογράμμισε πως "η άλλη επιλογή είναι η επιλογή της "ερήμου" ", ότι "δεν υπάρχει επιλογή εκτός Ευρώπης, θα ήταν ιστορικά εφιαλτικό", για το επίπεδο ζωής και των εισοδημάτων. "Άρα το δίλημμα της Ελλάδας είναι πάντα παρόν εντός του ευρωπαϊκού διλήμματος", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος που, όπως είπε, ήταν παρόν και το 2010, το 2011 και το 2012, όταν τέθηκε με "καθαρό" τρόπο στις διπλές εκλογές.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΚΚΕ και το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου "που τοποθετούνται με ευθύτητα κατά του ευρώ και προτείνουν σχέδιο Β που δεν είναι ψευδεπίγραφο", αλλά "έξω από το Ευρώ και την Ευρώπη". Και συνέχισε: "Υπάρχει η απατηλή εκδοχή ενός εύκολου δρόμου εντός ευρώ και εντός Ευρώπης;"
Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες τη "δυσκολία" του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μια "καθαρή θέση, χωρίς αντιφάσεις και παραλλαγές", για να συμπεράνει πως "είναι εμφανές ότι υπάρχουν μεγάλες εσωτερικές πιέσεις" και "δυσκολία αυτοπροσδιορισμού". Όμως, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, "χρειάζεται καθαρός και έντιμος λόγος ενώπιον του λαού, δεν είναι δυνατόν να μη λέμε καθαρά αυτό που πιστεύουμε", ενώ πρόσθεσε ότι "όποια προσπάθεια συγκάλυψης γίνεται, είναι προσπάθεια παραπλάνησης του λαού".
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από τη χτεσινή διατύπωση περί αναστολής του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας έφτασε στη σημερινή ότι το βράδυ των εκλογών με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να υπάρχει το μνημόνιο και θα μπούμε σε επαναδιαπραγμάτευση με τους δικούς μας όρους και θα εφαρμόσουμε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. "Πότε θα γίνει αυτό;", διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος. "Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του μνημονίου; Όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο "πόλεμος" που είναι ο "πόλεμος" της γενιάς μας;"
"Έχει μεγάλη σημασία για ποια στιγμή μιλάμε", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να ολοκληρώσει μια δύσκολη προσαρμογή, ότι "το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε ήταν παρά τη δική μας επιθυμία εμπροσθοβαρές, τα δύσκολα μέτρα είναι μέτρα του 2013 και του 2014", ότι επίκειται λόγω της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους που θα επιτρέψει στη χώρα να οργανώσει σιγά-σιγά την επιστροφή της στις αγορές, καθώς επίσης και ότι ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συνεχίζοντας να εξαπολύει αιχμές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις, αλλά δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να επαναφέρουμε την κατάσταση στην προ του 2009 κατάσταση άμεσα" και υποστήριξε ότι "εάν καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση του από μηχανής θεού, αν δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε σε έντιμη διατύπωση για το πώς βλέπουμε την πορεία της χώρας, μέσα ή έξω από την Ευρώπη, τότε δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε την κρίση".
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε περιγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νέα δεδομένα που τη χαρακτηρίζουν προσδιορίζοντας ιστορικά την απαρχή αυτών των προβλημάτων, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι έγινε μια σημαντική προώθηση της ολοκλήρωσης σε νομισματικό επίπεδο που δεν συνδυάστηκε αντίστοιχα με θεσμική ολοκλήρωση.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το παράδειγμα της Κύπρου επιτρέπει να αντιληφθούμε ότι το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 για την Ελλάδα, είναι το τελευταίο ολοκληρωμένο πρόγραμμα παλαιού τύπου και ότι δεν θα ξαναδούμε άλλο τέτοιο πρόγραμμα να συμφωνείται στην Ευρώπη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι "έχουμε ξεχάσει τον ενιαίο μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων που ήταν ευφυής πρόταση του Μάριο Μόντι που όμως τώρα δεν συζητείται από κανέναν".
Παράλληλα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις προοπτικές συστράτευσης και διαμόρφωσης αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του λεγόμενου πολιτικού ευρωπαϊκού Νότου, υποστηρίζοντας ότι αν και υπάρχει κοινή εμπειρία αυτών των κρατών-μελών, δεν υπάρχει κοινή μοίρα και συστράτευση. "Κανείς δεν θέλει να είναι μέλος μιας "άσωτης" παρέας", ανέφερε. "Άρα ποιος Νότος;", διερωτήθηκε, για να τονίσει ότι επιδίωξη των κομμάτων μελών του ΕΣΚ -και ενόψει των ευρωεκλογών- είναι ο ιδεολογικός ευρωπαϊκός Νότος, η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.
Αυτό που χρειάζεται για το Νότο και την προοδευτική Ευρώπη είναι μια νέα αφήγηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος , ο οποίος υπογράμμισε επιπλέον ότι "μια συζήτηση για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική, θα ήταν η επιστροφή στην εποχή των παγετώνων".