“Εγκληματική, ρατσιστική πράξη” χαρακτηρίζει τους πυροβολισμούς σε βάρος εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας άμεσα και επιτακτικά να αποδοθεί δικαιοσύνη.
“Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία”, παρατηρεί σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας: "Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική".
Τα γεγονότα καταδικάζει απερίφραστα και το ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει τα εξής:
“Το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα. Σε μια εποχή έξαρσης του ρατσισμού το περιστατικό αυτό έχει σχέση και με την έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας ελλήνων και αλλοδαπών ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή. Η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας.
Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια”.
Την επίθεση καταδικάζει και το ΚΚΕ, που σημειώνει πως το περιστατικό παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το σχετικό σχόλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει τα εξής:
“Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους.
Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά”.
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει "ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του" το περιστατικό, και τονίζει τα εξής: "Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι
διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, είναι εγκληματική πράξη για την οποία η δικαιοσύνη άμεσα και χωρίς καθυστέρηση πρέπει να επιληφθεί. Αποτελεί ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας".
Από μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η Σταυρούλα Ξουλίδου εξέφρασε τον αποτροπιασμό του κόμματος και την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν.
"Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια", ξεκαθάρισε η κ. Ξουλίδου, και συμπλήρωσε: "Οι πρακτικές βίας και εξαθλίωσης εναντίον αλλοδαπών εργατών που παραπέμπουν σε εποχές και συνθήκες δουλεμπορίου, μακριά από κάθε έννοια ανθρωπισμού, δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν μπορεί να καταστρατηγείται από καμία εργοδοτική αυθαιρεσία".
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή, καταδικάζοντας το γεγονός, αλλά επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο πολιτικό κατεστημένο και επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψη του κόμματος για άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών.
Στην ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή αναφέρει:
"Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει τα γεγονότα της Μανωλάδας και τους πυροβολισμούς κατά αλλοδαπών. Καταδικάζει επίσης όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Το πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε στη σημερινή οικτρή κατάσταση, με εκατομμύρια λαθρομετανάστες να πλημμυρίζουν τη χώρα, είναι απολύτως υπεύθυνο για τα γεγονότα της Μανωλάδας. Ας μην παριστάνουν τους ευαίσθητους όλοι αυτοί που έφεραν τους ξένους παράνομα στη χώρα και ανέχονται μέχρι σήμερα τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευσή τους. Αριστεροί και δεξιοί πολιτικάντηδες, δήθεν ανθρωπιστές, είναι συνυπεύθυνοι και για το δουλεμπόριο των αλλοδαπών και για τα τεράστια προβλήματα που προξενούν οι λαθρομετανάστες στον ελληνικό λαό. Μόνο η Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα: Άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών! Οριστικό τέλος στην παράνομη εργασία των αλλοδαπών!".
Το συμβάν καταδίκασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέσω του εκπροσώπου Τύπου τους, Θανάση Παπακωνσταντίνου, που δήλωσε: "Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τη ρατσιστική επίθεση κατά των εργαζομένων που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και καλούμε τις Αρχές να διερευνήσουν σε βάθος την όλη υπόθεση, αποδίδοντας Δικαιοσύνη, αλλά και ευθύνες σε εντεταλμένες υπηρεσίες και το προσωπικό τους για παραλείψεις ή και υποβοήθηση στην τέλεση εγκληματικών πράξεων. Αυτονόητο είναι η Πολιτεία να προστατέψει τους μετανάστες και τις μετανάστριες της περιοχής και να απενεργοποιήσει (ή και αποτρέψει) οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης ή έμμεσης "απέλασης" τους (όπως κατά κόρο συνέβη στο παρελθόν), τουλάχιστον μέχρι την τελεσιδικία της όλης υπόθεσης".