Μπορεί οι διαξιφισμοί στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του Economist να μην ήταν τόσο έντονοι όσο ενδεχομένως αναμενόταν, ιδιαίτερα από την πλευρά του πρωθυπουργού, όμως μέσα από αυτές καταδεικνύεται το “χάσμα” που χωρίζει τις απόψεις του πρωθυπουργού και του από αυτές του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για “άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας”, και ενδιαφέρουσα η χρήση του όρου “αναστολή”, και όχι “κατάργηση” ή “επαναδιαπραγμάτευση”, που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. “Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”, ανέφερε ακόμα.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως “η Ελλάδα δε θα ζει πάντα με δανεικά”, και έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο στην ομιλία του, επισημαίνοντας πως αν και ένα χρόνο πριν η χώρα μας θεωρείτο ο “αδύναμος κρίκος” της Ευρώπης, σήμερα “δε θεωρείται Ιφιγένεια από κανέναν” και πιάνει τους στόχους της.
Μία άποψη με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δε συμφωνεί. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η επιμονή στην υφεσιακή λιτότητα θα πυροδοτήσει την αντίσταση των πιο αδύναμων στρωμάτων και ξεκαθάρισε πως “δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα”, επικαλούμενος και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.
“Δεν έχουμε μόνο λιτότητα, έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές”, τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας πως η κυβέρνηση εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για να εξουδετερωθούν τα αίτια της μακροχρόνιας ύφεσης, που είναι, όπως ανέφερε, τα μέτρα λιτότητας, που εφαρμόστηκαν σε τεράστια κλίμακα, η στάση πληρωμών και η έλλειψη ρευστότητας.
Μία άλλη πάγια διαφωνία των δύο πολιτικών είναι οι επενδύσεις. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε και σήμερα ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα, χωρίς να τον κατονομάσει, επισημαίνοντας ότι “δεν πολεμάμε την ύφεση κλείνοντας τους δρόμους”, ούτε κλείνοντας εργοστάσια και εμποδίζοντας τις επενδύσεις. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η Ελλάδα και όλος ο ευρωπαϊκός Νότος έχουν ανάγκη από ένα νέο σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα “νέο σχέδιο Μάρσαλ”, για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της Ευρωζώνης.
Όμως και σε άλλους τομείς είναι εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο. Όπως στο θέμα της Κύπρου, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως “μια κυβέρνηση του 'ναι' δεν μπορεί να υπερασπιστεί το 'όχι' ενός λαού όσο ηρωικό και αν είναι”, καθώς και ότι “το δόγμα 'μένουμε στο μνημόνιο για να είμαστε ασφαλείς' μας τελείωσε”, ή το θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο, για το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς “έδειξε” προς το μέρος του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας: “Όταν διώχνεις 15.000 ακατάλληλους από το Δημόσιο για να προσλάβουμε ικανά παιδιά, αυτό είναι ποιοτική αναβάθμιση του κράτους, και όσοι δεν το καταλαβαίνουν και κολλημένοι είναι οι ίδιοι, και κολλημένη θέλουν την Ελλάδα στο χθες”.